По първоначални данни не става дума за убити, а за незаконно погребани хора от хосписи. Подозират арестувания, че е предлагал кремация на починалите, а всъщност ги е заравял незаконно.

По случая вчера беше задържан мъж на 51 години. По първоначални данни, той е извършвал погребенията вместо договореното кремиране.  С решение на прокуратурата, задържаният остава в ареста за 72 часа и вече е обвинен за измама.

От ведомството допълват, че става дума за случай на мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигнал за открити гробове  в местност край София е получен на 23 май в Девето районно управление от местен жител.

Разследващи допускат възможността заровените тела на починалите да са повече от откритите седем. За да бъде установена самоличността им, ще бъдат назначени ДНК експертизи.

По информация на Нова Телевизия, задържаният е погребален агент. Работи се по версията за измама – той е вземал пари за кремация, която обаче не се е състояла. Задържаният е признал за 50 заровени тела край сметище, близо до гробищен парк. Той не е работил сам.

За да бъде установена самоличността на труповете ще бъдат назначени ДНК експертизи. Предстоят и други комплексни процесуално-следствени дейности, допълнителни огледи, разпити,  претърсване и уточняване на съпричастни към нелегалните погребения.

Работата по случая продължава под наблюдението на Софийската районна прокуратура.