Джонсън подписа пактове за сигурност с двете страни и казва, че помощта може да включва „военни средства“.

Борис Джонсън обеща да подкрепи Швеция и Финландия срещу потенциални руски заплахи по всякакъв начин, докато пътува до двете страни, за да подпише споразумения за взаимна сигурност, като правителствата им обмислят членство в НАТО след инвазията в Украйна.

На пресконференция с шведския министър-председател Магдалена Андерсон при първата му спирка в еднодневно пътуване, Джонсън каза, че видът и степента на възможна подкрепа до голяма степен ще се определят от това, което Швеция може да поиска.

По-рано Джонсън подписа споразумения за взаимна сигурност с Андерсън. По-късно в сряда той подписа паралелно споразумение с финландския президент Саули Ниинистьо.

Взаимните споразумения обещават, че ако някоя от страните е изправена пред нападение или бедствие, те „при поискване от засегнатата страна ще си помагат взаимно по различни начини, които могат да включват военни средства“.

На пресконференцията си с Ниинистьо в президентския дворец в Хелзинки, Джонсън потвърди в отговор на въпрос, че това може да включва британски войски във Финландия или Швеция: „Да, ние ще си помогнем един на друг, включително с военна помощ“.

Въпреки че формулировката е обща, тласъкът идва от руската инвазия в Украйна, последвалите решения на Швеция и Финландия да обмислят кандидатстване за членство в НАТО и заплахите на Русия за последствия, ако това се случи.Запитан на пресконференцията в Хелзинки за потенциален враждебен отговор от Русия, ако Финландия избере да кандидатства за присъединяване към НАТО, Ниинисте каза: „Ако случаят е такъв, моят отговор ще бъде: вие сте причинили това. Погледни в огледалото.“

Говорейки по-рано заедно с Андерсон в Харпсунд, оттеглянето на шведския премиер, Джонсън каза: „Войната в Украйна ни принуждава всички да вземаме трудни решения. Но суверенните нации трябва да са свободни да вземат тези решения без страх, влияние или заплаха от отмъщение.“

Запитан какво може да означава споразумението между Обединеното кралство и Швеция на практика, Джонсън остана до голяма степен неясен, но не възрази напълно, когато го попитаха дали може да стигне до това, че Обединеното кралство предоставя помощ с ядрени оръжия.

„Става дума за нашето съвместно решение да покажем, че ще се подкрепяме и защитаваме взаимно“, каза той. „Когато става дума за нашето ядрено възпиране, това е нещо, което обикновено не коментираме, но това, което изясних, е, че всяка от страните зависи да отправи искане и ние го приемаме много сериозно.“

Джонсън, който избягваше въпроси относно плановете на Обединеното кралство потенциално да се опита да избяга от протокола за Северна Ирландия след Brexit и неговите възгледи за обещанието на лидера на лейбъристите Кейр Стармър да подаде оставка, ако бъде глобен за нарушаване на правилата за блокиране, каза, че сделката е „основният камък“ за по-близки връзки.

„Тази декларация е нещо, което говори за това, че Обединеното кралство и Швеция стоят заедно, потвърждавайки нашето приятелство и нашето партньорство, както и нашата готовност да се защитим и подкрепяме един друг“, каза той.

Запитан за решението на Швеция дали да кандидатства за присъединяване към НАТО, Джонсън каза, че Обединеното кралство ще го подкрепи. „Това не е за мен да коментирам, освен, разбира се, да кажа, че съм сигурен, че Обединеното кралство ще подкрепи какъвто и начин на действие, който Швеция реши да предприеме.

Тази статия беше изменена на 11 май 2022 г., тъй като по-ранна версия споменаваше Саули Ниинистьо като финландски министър-председател. Той е президент на страната.

… искаме да помолим за една малка услуга. Милиони се обръщат към Guardian за открити, независими, качествени новини всеки ден, а читателите в 180 страни по света вече ни подкрепят финансово.

Вярваме, че всеки заслужава достъп до информация, основана на наука и истина, и анализ, основан на авторитет и почтеност. Ето защо направихме различен избор: да запазим нашето отчитане отворено за всички читатели, независимо къде живеят или какво могат да си позволят да платят. Това означава, че повече хора могат да бъдат по-добре информирани, обединени и вдъхновени да предприемат смислени действия.