За повече от две години протестите срещу мерките за COVID-19 като блокиране и ваксинации привлякоха десетки хиляди по улиците на Виена.

Те непрекъснато правят заглавия за това, че са място за събиране на крайнодесни и неонацистки групи, както и заради буйното си и понякога дори насилствено поведение.

Сега фокусът им се измести към Украйна, но не в подкрепа на страната.

„Буча беше най-голямата украинска операция с фалшив флаг досега“, се казва в неотдавнашна публикация в канал Telegram, принадлежащ към немскоезичната издънка на движението QAnon, събираща повече от 13 000 потребители от Германия, Швейцария и Австрия.

Те твърдят, че Буча е „фалшификат“, измислен, за да дискредитира руската армия.

Вдъхновен от теорията на конспирацията, която започна като твърдение, че американските политически елити са управлявали тайна сатанистка група за педофили от магазин за пица, QAnon се превърна в мощно политическо движение в Съединените щати и вдъхнови безброй подражатели отвъд езерото.

Повечето от тях събират поддръжници сред хора със силни антиелитни и анти-истаблишмънт наклонности и такива, които са скептични към правителствените инициативи – поради което онези, които се противопоставят на ваксините и мерките срещу COVID-19, първи се присъединиха.

Сега германският QAnon пее хвалебствията на Владимир Путин и неговата армия и критикува правителството в Киев – което те виждат като западни марионетки.

На скорошни митинги в австрийската столица знамето на QAnon, развявано от бунтовниците от Капитолия на 6 януари 2021 г., беше гордо изложено до това на Русия.

Демонстранти, участващи в шествието на Деня на труда във Виена, носят плакат с буква Z сред антиваксърски съобщения на 1 май 2022 г.

Буквата Z, известна с това, че е нарисувана отстрани на руски танкове, вече също се появи.

Журналистът и писател Михаел Бонвалот, който редовно следи протестите срещу вакс във Виена, фактът, че австрийската крайна десница открито се прехвърли към поклонението на Путин, не го изненадва.

„Още от първия протест във Виена през април 2020 г. беше много ясно, че участват добре известни крайнодесни и неонацистки активисти“, припомни Бонвалот за Euronews.

„Това стана още по-ясно през май същата година, когато една от демонстрациите беше официално организирана от FPÖ.

„Оттогава можете да заключите, че основните организатори на протестите са крайнодесни активисти.

Партията на свободата се отказва от наследството, за да защити Путин
FPÖ, или Freiheitliche Partei Österreichs, е третата най-популярна партия в страната, известна със своите антиимигрантски и анти-истаблишмент позиции. Понякога тя открито се насочва към открит флирт с нацизма, особено по време на ръководството на покойния Йорг Хайдер.

Хайдер, крайно десен популист, който популяризира партията в края на 80-те години, си направи име като най-скандалния син на Австрия.

Той се завърза в публични приятелства с хора като Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи и направи изявления, които минимизираха Холокоста и възхваляваха правителството на нацистката Германия и австрийските войски на SS.

Той обаче беше твърдо антикремълски. За Хайдер, един от първите масови политици, които открито призоваха за пангерманско единство след Втората световна война, Русия беше враг поради комунистическото си минало.

Но FPÖ промени посоката си след напускането на Хайдер от партията и смъртта му при автомобилна катастрофа през 2008 г. и става все по-близо до Путин, като например публично подкрепя войните на Москва, включително инвазията в Грузия през 2008 г. и подписва споразумение за сътрудничество с партия Единна Русия през 2016 г.

Cleared

Мъж носи руско знаме на протест срещу ваксините във Виена на 12 март 2022 г.

През 2019 г. избухна скандал, свързан с изтекло видео с вицеканцлера и лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия заместник Йохан Гуденус, където беше разкрито, че са обещали доходоносни търгове на австрийското правителство на руски олигарси, докато са на почивка в Ибиса.

Ibizagate, както е известно оттогава, е може би най-ясната индикация за слабото място, което FPÖ насърчава за руското политическо и финансово влияние.

Изтеклият запис накара Щрахе да загуби правителствения си пост и вкара Австрия в политическа криза, което накара канцлера Себастиан Курц да оттегли FPÖ като негов управляващ коалиционен партньор.

Това доведе до негодувание както в FPÖ, така и в техните поддръжници, които оказаха подкрепата си на Курц в момент, когато той се нуждаеше от добросъвестни десни.

В отговор лидерът на партията Хърбърт Кикъл и подобните на Щрахе мобилизираха своите поддръжници и се присъединиха към протестите срещу вакс срещу правителството и самия Курц.

До март 2021 г. движението нарасна до точката, в която полицията във Виена излезе в голям брой, за да наблюдава хилядите, които маршируват по улиците, носейки стари имперски германски знамена в цветовете на червено, бяло и черно, но също и плакати, оплакващи се от „Пландемията“ както и QAnon банери.

Кикъл, който беше бившият речник и министър на вътрешните работи на Хайдер, преди FPÖ да бъде изгонен, произнесе страстна реч на 6 март, фокусирана почти изцяло върху Курц, като нарече блокирането и мандатите за ваксини като „луда мания за власт“.

„Всички мерки, които това правителство е приело, са резултат от изключителна власт от тяхна страна“, каза Кикъл, повтаряйки, че силата на събралите се е в „нашия брой и нашата постоянство и така ще свалим Kurz & Ко”.

„Имаме силна имунна система, особено срещу мутации, които внезапно бяха открити от някои хора. Сега ние се превърнахме в имунна система за нашата демокрация“, каза Кикъл.

„Тази имунна система става все по-силна всеки ден, а нашите противници стават по-слаби.

„Алтернативни независими канали“ и „списания за патриоти“
Курц подаде оставка през октомври 2021 г., след като разследване за корупция заплаши да предизвика вот на недоверие в парламента. И все пак Кикъл – който защитаваше Путин в миналото и правеше многократни твърдения, че НАТО е виновно за инвазията – продължава да се появява с анти-ваксьорите.

Тяхното движение сега е подкрепено от пълноправен медиен канал AUF1, който се нарича „алтернативен независим канал“.

Неговият главен редактор Стефан Магнет е бивш активист на Bund freier Jugend или Лигата на свободната младеж, неонацистка екстремистка група и основен поддръжник на идеологията „кръв и почва“.

Магнет беше арестуван през 2007 г. по обвинения, че той и двама други членове на BfJ са нарушили Закона за забрана на нацистите, но в крайна сметка беше оправдан, след като прекара шест месеца в затвора.

През 2011 г. той основа медийна и рекламна компания, наречена Medienlogistik, която произвежда рекламни видеоклипове за регионалния лидер на FPÖ в Оберьостеррайх, Манфред Хаймбухнер.

Магнет е работил и като съветник на Info-Direkt, онлайн издание, което се позиционира като „списание за патриоти“, известно с това, че често публикува статии, написани от или за членове на движението за самоличност, както и подобни на любимия идеолог на Кремъл, Александър Дугин.

Cleared

Мъж, представен като „Виктор от Русия“, говори, докато балон AUF1 лети във въздуха на протести срещу ваксините във Виена през март 2022 г.

Идентитаристите, водени в Австрия от Мартин Селнер – който популяризира AUF1, когато тя стартира – са паневропейска крайнодясна политическа група, която твърди, че Европа принадлежи на белите и че сега са жертви на „Голямата замяна“, ислямофобски заговор теория, целяща да представи имигрантите като опасни за обществата на континента.

Идентични символи също често се виждат на протестите на скептиците към ваксините в Австрия.

След подновената инвазия в Украйна, AUF1 – който до този момент се фокусира върху конспиративните теории за COVID-19 – създаде отделен подраздел, посветен на войната в Украйна, публикувайки съдържание, в което се казва, че „това е прокси война между Русия и САЩ и НАТО ” или че Австрия и ЕС трябва „да стоят настрана”.

Сега те редовно включват гости като Норберт ван Хендел, който преди беше съветник по външната политика на Норберт Хофер, друг бивш лидер на FPÖ и министър на транспорта при Курц.

Ван Хендел, привърженик на „Централен европейски съюз“ в рамките на съществуващия блок на ЕС – който според него трябва да представлява традиционалистко възраждане на Австро-Унгарската империя – е известен със своите антимигрантски и ислямофобски възгледи.

Той редовно критикува санкциите срещу Кремъл от 2014 г. заради войната в Украйна и анексирането на Крим, заявявайки през 2017 г. в интервю за Visegrad Post, че е „глупаво да има санкции срещу Русия и няма да има добри резултати в дългосрочен план.“

Според експерта по дезинформация Ингрид Бродниг, преминаването към Украйна е логичното продължение на това, което тя описва като много малко, но много шумно малцинство в австрийското общество.

„В немскоговорящите страни има ниша от тези теоретици на конспирацията, които разпространяват и наистина вярват в конспиративните теории за COVID-19“, каза Бродниг пред Euronews.

„За тази екосистема десните и крайнодесните акаунти са наистина важни. Преди пандемията тези крайнодесни сметки вече бяха пропутински, така че често имахте статии, представящи Путин като вид силен лидер, защото Путин е противоотровата за плуралистична Европа.

„Тогава се случи пандемията и тези десни акаунти изведнъж започнаха да говорят за COVID-19 и примамиха нови хора към своите канали. И когато започна войната в Украйна, те се върнаха към фокусиране върху Путин и Русия“, обясни тя.

„Това е много добра тема в тяхното мислене, защото можете да използвате съществуващите си стереотипи, като да сте против масовите медии, критиката към Европа и европейските държави, и просто да я приложите към нова тема. Така те остават живи като общност.“

Руските разкази се оказват успешни с някои
Бродниг, който беше назначен за цифров посланик на Австрия в ЕС от австрийското федерално правителство през 2017 г., посочи, че ефектът, който руската пропаганда имаше през годините в цяла Европа, не трябва да се подценява.

„По време на определени кризи можете да видите, че руските разкази са доста успешни“, каза тя.

Бродниг припомни дебата през 2017 г. около химическата атака Хан Шейхун близо до Идлиб в разгара на войната в Сирия.

Въпреки че международната общност и организации за правата на човека като Хюман Райтс Уоч установиха, че силите на президента Башар Асад стоят зад атаката с токсичен газ, при която загинаха 89 и бяха ранени почти 600, руски държавни издания твърдяха, че това е фалшив флаг операция.

„Спомням си, че през това време направих много семинари и презентации и т.н. и често имах един човек, който накрая вдигаше ръка и питаше „но не е ли така“ или „аз също прочетете това“ и тогава те биха повторили подобни разкази.

„От години руските медийни организации се опитват да примамят хора, които се интересуват от алтернативни медии, и това работи доста добре.“

Австрийски неутралитет, обща руска тема за разговор
В района на Oberösterreich, партия, подкрепяща скептицизма към ваксините, наречена Menschen-Freiheit-Grundrechte, или People-Freedom-Rights, успя да влезе в регионалния парламент, като спечели три места през септември 2021 г. Според последните проучвания, партията има шанс когато стигне до федералния парламент на или преди 2024 г.

Но въпреки че това все още е сравнително незначителен резултат, това, в което теоретиците на конспирацията са наистина успешни, е да заливат обществения дебат с техните точки за разговор и да определят точките за разговор по определена тема и според Бродниг те вероятно ще станат по-силни и по-влиятелни .

Депутатите и официалните институции като Министерството на здравеопазването непрекъснато са затрупани с имейли и обаждания от хора, които вярват в теории на конспирацията, каза тя.

Тъй като военният неутралитет е един от термините, които определят края на съюзническата окупация от 1955 г., и тъй като 76% от гражданите й подкрепят неутралитета според анкета от март, въпреки осъждането на руската агресия срещу Украйна, сега прокремълските десни гласове са настоява Австрия да остане настрана от конфликта.

„Мисля, че това е косвен ефект, но винаги има опасност това малко малцинство, дори когато е наистина малко, може да изглежда по-голямо, отколкото е и може да доведе до много въпроси за това колко стриктни ще бъдем по отношение на определени закон или дали наистина искаме да проведем определен дебат“, заключи Бродниг.

Бонвалот, чието непрекъснато отразяване на протестите доведе до заплахи за живота и безопасността му, казва, че макар не всеки, който се появява на тези шествия, непременно да е крайнодесен или проруски – те нямат нищо против да бъдат свързани с тях.

Хората имат толкова силни мнения относно пандемията – и предполагаемите свободи, за които те твърдят, че тя пречи – дори когато мненията им не съвпадат с поддръжниците на Путин, обяснява Бонвалот.

„Хората не бяха обезпокоени от факта, че най-известните австрийски неонацисти и неофашисти маршируваха заедно с тях в протеста – те бяха притеснени от ваксините и задължителната ваксина“, каза той.