Станислав Анастасов – заместник-председател на ДПС каза пред журналисти, че премиерът Кирил Петков го е заплашвал.

„Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на дистанция около метър и половина – два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща. Той ми каза: „Аз ще ви оправя“. Не повярвах на ушите си, казах „Моля“, а той повтори: „Аз вас ще ви оправя“

Станислав Анастасов добави: „Кирил Петков каза – ‘Джеймс О`Брайън’ е името на човека. До три седмици очаквайте новини“. Приканих го да излезе на трибуната за да го повтори, но той се облегна назад и повтори: „До три седмици очаквайте новини“. Имаше колеги от нашата парламентарна група зад мен, между другото, така че има достатъчно свидетели на случката“.

Председателят на ДПС и на парламентарната група на движението Мустафа Карадайъ заяви“

„Премиерът Кирил Петков отправи директни заплахи към Движението за права и свободи, през зам.-председателя на партията г-н Станислав Анастасов, при това – замесвайки името на Джейм О’Брайън – ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ и името на САЩ“.

По този повод още миналата седмица ние изпратихме и писмо до г-н О’Брайън кой и как ползва неговото име и защо го ползва и то основно за заплахи на политически опоненти, обяви председателят на ДПС.

Писмото на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ до посланик Джеймс О’Брайън

ДО
ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС О’БРАЙЪН
РЪКОВОДИТЕЛ НА СЛУЖБАТА
ЗА КООРДИНАЦИЯ НА САНКЦИИТЕ
КЪМ ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ

УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО

От Политическа партия „Движение за права и свободи“, Република България, град София, бул. „Александър Стамболийски“ № 45А, представлявана от г-н Мустафа Карадайъ – председател.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПОСЛАНИК О’БРАЙЪН,

Политическа партия „Движение за права и свободи“ е трета политическа сила в България, член на Либералния интернационал и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), с представителство в Народното събрание на Република България и в Европейския парламент. ДПС многократно е доказвала като партия, че е лоялен и предвидим партньор, с основни заслуги за евроатлантическата ориентация на страната и присъединяването на България към Европейския съюз и НАТО.

С настоящото искаме да ви информираме за посочените по-долу действия на българския министър-председател Кирил Петков, които според ДПС не само не допринасят за издигане на авторитета на САЩ в българското общество, а напротив, дискредитират и подкопават както усилията на американската администрация в региона, така и лично Вашите, като ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент.

След посещението на министър-председателя на България Кирил Петков в Съединените американски щати, по време на парламентарния контрол в българското Народно събрание на 13.05.2022г., г-н Петковотправи неформални реплики към заместник-председателя на ДПС Станислав Анастасов, съдържащи заплахи за саморазправа с партията като цяло, както и изявление, че според него „до три седмици трябва да очакваме новини от U.S. Department of the Treasury“. В тези реплики Кирил Петков намеси и Вашето име, в качеството Ви на ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент, като посочи изрично, че сте имали среща.

Цялостното внушение от страна на г-н Петков беше, че в резултат от срещата му с Вас, ДПС трябва да се чувства застрашена (от санкции или по някакъв друг начин) като партия.

На първо място, молим да имате предвид, че поведението на българският министър-председател не кореспондира с нормалното поведение на управляващите към една опозиционна партия, каквато в момента е ДПС.

На следващо място, което е по-важно, използването на администрацията на САЩ (U.S. Department of the Treasury и Държавния департамент) и на името Ви от страна на Кирил Петков, като мотивиране на конкретно негово негативно отношение към третата политическа сила в страната, и дори нещо повече – като източник и оправдаване на отправените от него заплахи, е абсолютно недопустимо и представлява злоупотреба с доверието на САЩ спрямо България.

Тъй като не считаме за възможно премиерът Петков действително да е обсъждал с Вас саморазправа и/или санкции спрямо ДПС (или спрямо нейни представители), действията на българския министър-председател са още по-укорими, тъй като очевидно не се основават на действително настъпили факти и обстоятелства. Отделно от това, няма как трето лице спрямо американската администрация, какъвто е Кирил Петков, да заплашва със санкции от страна на САЩ политическите си опоненти.

В този смисъл поведението на българския министър-председател несъмнено отправя към обществото послания, увреждащи не само имиджа на САЩ, но и Вашия личен авторитет, като молим да имате предвид, че подобни действия принизяват усилията на Държавния департамент за утвърждаване на демократичните принципи за използване на санкционните механизми в защита на правата и свободите на гражданите.

В заключение, използвайки случая, Ви поздравяваме с назначението Ви за ръководител на Службата за координация на санкциите, като вярваме, че под Ваше ръководство тази институция ще засили сътрудничеството на САЩ с техните съюзници и партньори и ще допринесе съществено за борбата с корупцията и злоупотребите с правата на човека.

С уважение,

Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС