Над 60 000 души се събраха на велодромния стадион на Марсилия във Франция, за да слушат понтифика, който отслужи литургия.

Много вярващи дойдоха от всички френски региони, за да видят папата, който за последно посети страната преди почти десетилетие. 

Посещението на папата в града в Южна Франция, което привлече около 150 000 доброжелатели в събота, идва в момент, когато крайнодясното правителство на Италия реагира на нова вълна от пристигащи мигранти, като заплаши да организира военноморска блокада на Тунис и да засили репатрации. Френското правителство от своя страна засили патрулите по южната си граница, за да спре преминаването на мигранти в Италия.

Мигрантите и техните защитници, живеещи в Марсилия, която има дълга традиция на мултикултурно гостоприемство, казаха, че призивът на Франциск за благотворителност и пътища към гражданство им дава надежда, че поне някой в ​​Европа е съпричастен към тежкото им положение.

В своите забележки Франциск също така повтори своето противопоставяне на евтаназията, която той отдавна заклеймява като симптом на „култура на изхвърляне“, която третира възрастните и немощните като незаменими. Изброявайки евтаназията като „социално зло“, той критикува привържениците на асистираното самоубийство като предоставящи „фалшиви претенции за предполагаемо достойна и „сладка“ смърт, която е по-„солена“ от водите на морето“.

Въпросът е актуален във Франция, където се очаква Макрон през следващите седмици да представи законопроект, който ще легализира опциите за край на живота във Франция. Френските медии съобщават, че той е отложил представянето на мярката до след визитата на папата, за да не се намеси чувствителната тема.

Не са разкрити подробности за предложението на правителството, но се разглеждат няколко варианта, включително легализиране на асистирано самоубийство и евтаназия за възрастни пациенти с нелечими състояния при строги условия, които гарантират тяхното свободно и информирано съгласие.

Френското президентство каза, че Франсис и Макрон са обсъдили въпроса по време на двустранната си среща, но не навлизат в подробности.