Президентът Байдън обяви, че ще посети Тексас „през ​​следващите дни“, за да се срещне с скърбящите семейства, след като въоръжен мъж уби 19 деца и двама възрастни в началното училище Роб в град Увалде във вторник.

Излезе на бял свят повече информация за това как са се развили събитията от вторник и животите, отнети от стрелеца:

Жертвите:

 • 10-годишната Лекси Рубио е идентифицирана от родителите си като една от жертвите. Феликс и Кимбърли Рубио отпразнуваха дъщеря си, като направи почетната ролка All-A и получи награда за добър гражданин в Robb Elementary във вторник, малко преди стрелбата. В текстово съобщение до CNN Феликс и Кимбърли Рубио казаха: „Тя беше мила, мила и оценяваше живота. Тя щеше да бъде звезда в софтбола и имаше светло бъдеще, независимо дали е спортно или академично. Моля, уведомете света, че ни липсва нашето бебе.“
 • 10-годишният Хосе Флорес-младши е една от жертвите, каза баща му Хосе Флорес-старши пред CNN. Флорес каза, че синът му е в четвърти клас и обича бейзбола и видео игрите. „Той винаги е бил пълен с енергия“, каза Флорес. „Готови за игра до вечерта.“ Флорес също описа сина си като невероятно дете и голям брат на двете си братя и сестри.
 • 10-годишният Узия Гарсия е идентифициран като една от жертвите, потвърди семейството му пред CNN. Гарсия беше в четвърти клас, каза леля му Ники Крос пред CNN. Чичо му Мич Ренфро описа Гарсия като „страхотно дете. Изпълнен със живот. Харесвах всичко с колела и видео игри.” Гарсия оставя след себе си две сестри.
 • Ева Мирелес, учителка в четвърти клас, е сред убитите, каза нейната леля Лидия Мартинес Делгадо пред CNN. Тя е била преподавател в продължение на 17 години и в свободното си време обичаше да бяга, да кара туризъм, колоездене и да прекарва време със семейството си, според нейния профил в уебсайта на Uvalde Consolidated Independent School District.
 • Ирма Гарсия, учителка в четвърти клас, е идентифицирана като жертва и е потвърдена чрез страница на GoFundMe. Съпруга и майка на четири деца, тя беше „Сладка, мила, любяща. Забавна с най-великата личност“, пише страницата, добавяйки: „Тя се жертва, защитавайки децата в класната си стая. Тя беше герой.“
 • Ксавие Лопес, 10-годишно дете, е идентифициран като една от жертвите, потвърди майка му Фелича Мартинес пред Washington Post. „Той беше забавен, никога сериозен и усмивката му“, каза Мартинес пред вестника.
 • 10-годишната Амери Джо Гарза е идентифицирана от баща си като едно от убитите деца. Ангел Гарза публикува във Facebook рано в сряда: „Моята малка любов сега лети високо с ангелите отгоре. Моля, не приемайте нито една секунда за даденост. Прегърнете семейството си. Кажете им, че ги обичате. Обичам те, Амери Джо. братче за мен“, каза бащата.
 • 10-годишната Анабел Гуадалупе Родригес е сред убитите деца, потвърди семейството й пред филиала на CNN KHOU. Тя беше третокласничка в училището и семейството й каза, че е в една класна стая с братовчед си, който също беше застрелян.
 • 9-годишната Елиана „Ели” Гарсия е сред убитите, съобщи семейството й на KHOU. Рохелио Луго и Нелда Луго, бабата и дядото на Гарсия, казаха пред Los Angeles Times, че обича филма „Encanto“, мажоретки и баскетбол, и мечтае да стане учителка.
 • Елиахана „Илайджа“ Круз Торес, 10-годишна, е идентифицирана като една от жертвите, каза нейната леля Леандра Вера пред CNN. „Нашето бебе получи криле“, каза Вера.
 • 10-годишната Тес Мари Мата е идентифицирана като една от жертвите, каза нейната сестра пред Washington Post. Четвъртокласничката обичаше танците на TikTok, Ариана Гранде и Хюстън Астрос и спестяваше пари, за да може цялото семейство да отиде в Disney World, каза сестра й.
 • 10-годишната Невай Алиса Браво е идентифицирана като една от убитите жертви, каза член на семейството пред Washington Post. Братовчед й каза, че е усмихнала всички и че семейството й е съсипано.

Всички смъртни случаи и наранявания са се случили в една класна стая на Robb Elementary, казаха служители.

Двете погребални къщи в Увалде ще покрият разходите за погребенията на убитите във вторник.

Консолидираният независим училищен район Увалде (UCISD) откри мемориален фонд за приемане на дарения за засегнатите от стрелбата.

Ето един поглед към реда на събитията във вторник:

 • 18-годишният въоръжени мъж, който е идентифициран от официални лица, е споделил плановете си във Facebook около 30 минути преди да стигне до училището, каза губернаторът на Тексас Абът. Говорител на Мета, известен преди като Facebook, каза в сряда, че това са „частни текстови съобщения едно към едно“, противно на твърдението на Абът, че стрелецът е направил публикациите във Facebook.
 • Той застрелял баба си в главата, преди да се отправи към основното училище. 66-годишната му баба успяла да стигне до близкия дом и се обадила на полицията, каза директорът на отдела за обществена безопасност в Тексас Стивън МакКроу, добавяйки, че сега остава хоспитализирана в критично състояние.
 • Минути преди смъртоносното си нападение в училището стрелецът твърди, че е изпратил поредица от смразяващи текстови съобщения до момиче в Германия, което е срещнал онлайн, заявявайки, че току-що е застрелял баба си и ще „застреля (n) основно училище“. Според екранни снимки, прегледани от CNN и интервю с тийнейджърката, Рамос се оплака, че баба му е била „на телефона с AT&T abojt (sic) моя телефон“ и след това й казал, че е прострелял баба си в главата.Въоръженият мъж е карал автомобила на баба си на около 0,29 мили, на пресечка и половина от началното училище Роб. „Той катастрофира с превозното средство. Той излезе с раница, взе пушка със себе си и отиде в западната част на кампуса“, добави Маккроу.
 • Според МакКроу, служител на училищните ресурси се е конфронтирал с Рамос, но не е нямало стрелба. Това е, когато Рамос влезе в училището през задна врата и слезе по коридора към съседните класни стаи, каза директорът.
 • Губернаторът Абът предложи допълнителни подробности, като каза: „Служители от Консолидирания независим училищен район (ISD) се приближиха до стрелеца и се свързаха с въоръжения“, каза той. „След това въоръженият влезе в задната врата и след това слезе по два къси коридора и след това в класна стая от лявата страна.
 • Според Abbott, въоръженият мъж е влязъл в класна стая, която след това е била вътрешно свързана с друга класна стая. „Граничен патрул, консолидирани служители на ISD, полиция, шерифи и служители на DPS се събраха в тази класна стая. И служител на граничния патрул уби стрелеца“, каза Абът.
 • Чип Кинг, пожарникар и член на градския съвет от Увалде, каза, че е отнело около 30 минути, след като е пристигнал на местопроизшествието, за да бъде неутрализиран въоръженият мъж в училището от органите на реда.
 • Стрелецът е имал една пушка при себе си, когато е влязъл в училището и е бил облечен с „тактическа жилетка без балистични панели“, каза служител на реда.

Заподозреният:

 • 18-годишният Салвадор Рамос е от Увалде и е посещавал гимназия там, според Абът.
 • Рамос законно закупил две AR пушки в местен магазин за спортни стоки на две отделни дати и 375 патрона на друга дата.
 • Щатският сенатор Роналд Гутиерес, който представлява Увалде, каза, че покупките на оръжие са направени за 18-ия рожден ден на заподозрения.
 • Снимка на две пушки в стил AR-15 беше публикувана в акаунт в Instagram, свързан с стрелеца три дни преди стрелбата.
 • Стрелецът е имал история на физически битки с други, според бивш приятел и видео, получено от CNN, което го изобразява как многократно нанася удари. Бившият приятел и съученик каза, че Рамос му е изпратил видеото в Шапчат. Той каза, че видеото, което получи преди повече от година, изобразява как Рамос се бие с някой друг, което според бившия приятел не е необичайно. „Той винаги ще се бие в училище“, каза бившият съученик, отбелязвайки, че е получил множество съобщения от Рамос, които изобразяват битки, някои в които е участвал Рамос.
 • Двама бивши негови съученици казаха на CNN, че лицето, показано във видеото, е Рамос. Лицето на другия човек, който се биеше с Рамос, не се вижда във видеото. Надя Рейес, съученичка от гимназията, каза пред Washington Post, че може да си спомни около пет пъти, че Рамос е влизал в юмручни битки в гимназията и прогимназията. CNN се обърна към училищния район Uvalde за повече информация, но не получи отговор.

Градът и училището:

 • Увалде е на около 90 мили западно от Сан Антонио и точно на изток от американо-мексиканската граница.
 • Начално училище Robb включва 2-ри до 4-ти клас и е имало 535 ученици през учебната 2020-21 учебна година, показват държавните данни. Според данните около 90% от студентите са испанци.
 • Окръг Увалде имаше население от около 25 000 при преброяването през 2020 г.
 • Училищният район на Увалде отмени останалата част от учебната си година, която трябваше да приключи в четвъртък, каза началникът на училището Хал Харел.
 • Клането във вторник е най-смъртоносната стрелба в училище от 2012 г., когато 26 деца и възрастни бяха убити в начално училище Sandy Hook. Това е поне 30-ата стрелба в училище K-12 през 2022 г., според данни на CNN.

Източник: CNN