Купувачът на „Синия диамант“ плати за него 57.5 млн. USD.

The De Beers Blue (много известен сред колекционерите ярко син диамант) беше продаден на неназован купувач на проведен от Sotheby’s търг в Хонг Конг за 450.9 милиона хонконгски долара (57.5 млн. USD).

15,1-каратовият (3,02 грама) скъпоценен камък е най-големият диамант от своя цвят, който някога е бил продаван на търг.

Продадоха един от най-редките диаманти на света (СНИМКИ) - 3

„Sotheby’s с гордост представи за продажба The De Beers Blue, изключително природно съкровище и един от най-ценните сини диаманти, предлагани някога на търг. Този изключителен 15,10 каратов стъпаловиден син е изрязан от изключителен необработен камък, открит през април 2021 г. В своето майсторски изработено, новообразувано състояние, той сега се очертава отново като най-големият ярко син диамант, появявал се някога на търг и най-големият вътрешно безупречен стъпаловиден яркосин диамант, който Гемологичният институт на Америка (GIA) някога е оценявал. Сините диаманти с такава важност са изключително редки, като само пет примера над 10 карата някога са били на търг, нито един от които не е надхвърлял 15 карата, което прави появата на този безупречен скъпоценен камък само по себе си знаково събитие“ се казва в изявлението на аукционната къща Sotheby’s.

Диамантът от 39,3 карата (7,86 грама), от който е направен е добит през април 2021 г. в мина Кулинан в североизточна Южна Африка. През юли южноафриканската компания Petra Diamonds продаде камъка за мало над 40 млн. USD.

Мината Кулинан е известна с факта, че именно там през 1905 г. е добит най-големият диамант в света с тегло 3106 карата (621.35 грама), известен като Кулинан и звездата на Африка. Бяло-синият камък с изключителна чистота беше разделен на девет части. Най-големият диамант от тази партида – Кулинан-1, украсява британския кралски скиптър, който се съхранява в Лондонската кула.

Продадоха един от най-редките диаманти на света (СНИМКИ) - 4

Продадоха един от най-редките диаманти на света (СНИМКИ) - 2