Руски войник, за когото се твърди, че е убил мъж, преди да изнасили съпругата му, ще бъде сред първите, изправени пред съда.

Трима руски военнопленници, обвинени в нападения или убийства на цивилни, и войник, за когото се твърди, че е убил мъж, преди да изнасили съпругата му ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка в първите процеси за военни престъпления в конфликта в Украйна, разкри украинският генерален прокурор.

Повече от 10 700 престъпления са регистрирани от началото на войната от канцеларията на главния прокурор на Украйна, ръководена от Ирина Венедиктова, и няколко дела вече са заведени или са готови за внасяне в преломния момент два месеца след войната .

Очаква се 21-годишният командир на танковата дивизия „Кантемировская“ Вадим Шисимарин, който в момента е в украински арест да бъде първият изправен пред съда за предполагаемо извършеното от него убийство на 68-годишен мъж.

Твърди се, че Шисимарин, сержант, се е сражавал в района на Суми в североизточна Украйна, когато е убил цивилен на 28 февруари в село Чупахивка. Той е обвинен, че е шофирал открадната кола с още четирима войници, докато се опитвал да избяга от украински бойци и след това застрелял невъоръжения мъж на велосипед, докато говорел по телефона си. Според прокурорите му е наредено „да убие цивилно лице, за да не докладва за тях на украинските защитници“.

Твърди се, че престъплението е станало близо до къщата на жертвата и е извършено с АК-74. Делото тази седмица е внесено в наказателен съд. „Той е тук [в Украйна], имаме го“, каза Венедиктова, говорейки от силно укрепения си щаб в Киев.