Лекарите в Мексико Сити са провели няколко лабораторни теста на най-известните предполагаеми „извънземни“ тела в страната, докато спорът ескалира.

Сами ли сме на света? Това е въпросът, на който се опитва да отговори журналистът и самопровъзгласил се за „уфолог“ Хайме Маусан.

Миналата седмица Маусан представи два мумифицирани екземпляра на мексиканския Конгрес, за които твърди, че са тела на извънземни същества.

Двете малки, тебеширени мумии, с продълговати глави и само по три пръста на всяка ръка, изумиха не само парламентаристите, но и много хора, които гледаха по телевизията и онлайн разиграването на драмата. 

Оттогава критиците продължават да твърдят, че телата са били многократно дискредитирани като фалшификати от учени и експерти.

Миналия понеделник лекарите в Мексико Сити извършиха няколко лабораторни теста на останките.

Според Хосе де Хесус Залсе Бенитес, директор на Научния институт по здравеопазване на мексиканския флот, трите проучвания са предназначени да проверят структурата на скелета на телата.

Проучването доказа, че предполагаемите тела принадлежат на един скелет и не са сглобени.

„Няма доказателства за сглобяване или манипулиране на черепите“, добави Залче.

Главната прокуратура на Перу обаче, заедно с Института по правна медицина и криминалистика, са започнали разследване години по-рано, когато са открити телата.

„Творения от животински и човешки кости“

Разследването установи, че фигурите са „наскоро произведени“.

„Творения, направени от животински и човешки кости, съединени със синтетично лепило. Те от своя страна бяха покрити със смес от растителни влакна и синтетично лепило, за да симулират тип кожа“, се добавя в доклада.

През изминалата седмица имаше много спекулации, тъй като се появи повече информация, но въпросът е какво се знае за предполагаемите НЛО досега?

Марко Угарте/Авторско право 2018 The AP.  Всички права запазени
Експерти от Мексико, Съединените щати, Япония и Бразилия се събраха пред мексиканския конгрес на 12 септември 2023 г., за да споделят своите открития за съществуването на НЛО. Марко Угарте/Авторско право 2018 The AP. Всички права запазени

По време на пленарната сесия на Конгреса Маусан заяви под клетва, че те не са човешки същества.

Той каза, че те са били погребани в отдалечен район на Перу и са на възраст около 1000 години, според въглеродни тестове за датиране, извършени от изследователи от Националния автономен университет на Мексико (UNAM).

Тези твърдения обаче са квалифицирани от университета.

Институтът по физика на университета отрече неговите изследвания да бъдат използвани, за да докажат, че двете тела принадлежат на извънземни.

Те успяха да докажат чрез анализ на въглерод-14, че телата са били погребани в продължение на 1000 години в инфузорна пръст, вид водорасли, които не позволяват на бактериите или гъбите да растат, което прави възможно тяхното запазване.

В изявление институцията каза, че „те са предназначени само да определят възрастта на пробата, донесена от всеки потребител, и в никакъв случай не правим заключения за произхода на тези проби“.

На сесията на Конгреса Маусан покани военен персонал, ръководители на полети и астрономи да подкрепят теорията му.

Тъй като теорията за предполагаемите извънземни тела продължава да съществува, поддръжниците и критиците на Маусан нарастват. Междувременно светът чака да види дали телата са доказателство, че има живот извън Земята.