Руският президент Владимир Путин разкритикува нарастващото влияние на компаниите за социални медии в САЩ и каза, че тяхното въздействие върху обществото сега ги поставя в конкуренция с избраните правителства в сряда, на срещата на върха „Програма в Давос“, организирана от Световния икономически форум (WEF).

Виртуалното обръщение на Путин, първото му пред WEF от 2009 г., идва на фона на международното осъждане заради ареста на опозиционния активист Алексей Навални на 17 януари и потушаването на масовите протести, които нараснаха в най-малко 100 руски града миналата събота и бяха задържани от полицията над 3700 души.

Руският президент не се спря на протестите в речта си. Сред широкия спектър от теми, които обсъждаше – неотдавнашното му телефонно обаждане с президента Джо Байдън, глобалното икономическо неравенство и пандемията на коронавирус – Путин говори за това как социалните и икономически проблеми, пред които е изправен светът, имат потенциала да доведат до разделение и обществено недоволство. Големите технологични компании представляват особено предизвикателство пред „легитимните демократични институции“ през следващото десетилетие, каза той.

„Дигиталните гиганти играят все по-важна роля в по-широкото общество“, каза Путин по време на видеоконференция. „В определени области те се конкурират с държавите… Тук е въпросът доколко този монополизъм корелира с обществения интерес? Къде е разликата между успешен глобален бизнес, търсени услуги и консолидация на големи данни, от една страна, и усилията да се управлява обществото[…] чрез заместване на легитимни демократични институции, чрез ограничаване на естественото право на хората да решават как да живеят и каква гледна точка да изразя свободно от друга страна?“

Коментарите му за САЩ очевидно се отнасят до американски компании за социални медии като Facebook, Instagram и Twitter, които налагат забрана на бившия президент Доналд Тръмп, след като негови поддръжници яростно щурмуваха Капитолия на 6 януари.

Забележките му удариха ироничен тон, като се има предвид, че Путин прави значителни опити да ограничи съдържанието в социалните медии у дома. В края на декември Кремъл прие закони, които позволяват на националната медийна служба Розкомнадзор да блокира напълно или частично онлайн ресурси, които ограничават обществено значима информация в Русия, включително чуждестранни социални медии. Законите също така налагат по-строги глоби на доставчици и собственици на сайтове, които отказват да премахнат информация, забранена в Русия. Санкциите за многократен отказ да премахнете забранено съдържание ще възлизат на 10 до 20 процента от приходите на компанията, което означава, че технологичните гиганти като YouTube и Facebook на теория могат да бъдат глобени с милиони или дори милиарди долари.

Преди съботните протести Розкомнадзор поиска от платформите на социалните медии да премахнат публикации, рекламиращи митингите, предупреждавайки, че насърчават непълнолетните да нарушават закона. Неуспехът да се премахне „забранената информация“ – публикации, насърчаващи хората да се присъединят към протестите – може да доведе до глоби до 4 милиона рубли (53 000 долара), се казва в доклада. Предупреждението дойде, след като социалните медии бяха наводнени с видеоклипове, популяризиращи протестите. Видеоклиповете на TikTok, използващи хаштага „Free Navalny“ (#свободунавальному), донесоха повече от 120 милиона гледания. Според доклад в петък от Роскомнадзор, TikTok е изтрил 38% от съдържанието си с видеоклипове за съботния протест, докато YouTube и руският сайт за социални медии VKontakte са премахнали половината от съдържанието си, призовавайки непълнолетни да се присъединят към митингите и притежавания от Facebook Instagram 17 %.

Говорител на Facebook обаче каза, че съдържанието остава на платформата, „тъй като не нарушава [техните] общностни стандарти“.

Русия също се възползва от силата на социалните медии за свои цели. Правителството на САЩ обвини Русия в „всеобхватна“ намеса в изборите в американските президентски избори през 2016 г., като разпространява дезинформация чрез социалните медии. Миналото лято правителството на Обединеното кралство заяви, че е „почти сигурно“, че Русия се е опитала да се намеси в общите избори в страната през 2019 г. чрез незаконно придобиване и изтичане на правителствени документи в платформата за социални медии Reddit. Кремъл последователно отричаше тези твърдения.