Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изисква от износителите да продават 50% от валутните си постъпления на вътрешния пазар вместо досегашните 80%, съобщи ТАСС вчера и добави, че промените влизат в сила от 24 май.

По този начин властите в Русия решиха да смекчат изискванията към руските износители за задължителните продажби в чужда валута (предимно в долари и евро), за да се ограничи поскъпването на националната валута, коментираха руските медии. Това решение се дължи на стабилизирането на обменния курс на рублата и на достатъчното ниво на ликвидност в чуждестранна валута на вътрешния пазар, обясни ден преди това Министерството на финансите в съобщение за медиите.

От 28 февруари руските износители бяха задължени да продават 80% от валутните постъпления по всички външнотърговски договори в рамките на три работни дни от получаването им, като на този пазар най-активна беше Банката на Русия (Централната банка). Това изискване се отнасяше и за постъпленията от кредитиране и пласиране на дългови книжа от 1 януари 2022 г. Задължителната продажба на постъпленията в чуждестранна валута беше въведена, след като Банката на Русия изгуби възможността да се намесва на пазара в подкрепа на рублата поради замразяването на повечето златни и валутни резерви в чужбина, като част от пакета санкции на САЩ и ЕС срещу Русия.

Кога започна обезценяването на рублата?

Това се случи в края на февруари след началото на „специалната военна операция в Украйна“ и наложения първи пакет от санкции срещу Русия. Най-ниското ниво беше регистрирано на 10 март, когато според данни на Московската борса, доларът поскъпна до 126 рубли, а еврото – до 135 рубли. След това, обаче, руската валута започна да укрепва: в края на март доларът вече струваше 83.6 рубли, а еврото – 92.9 рубли, припомня независимото бизнес издание „Ведомости“.

Тогава представител на банковия регулатор заяви, че данните на Централната банка за най-големите износители за 2021 г. показват, че дори при липсата на изискване за задължителна продажба, компаниите са продали около 77% от валутните си постъпления. Фирмите така или иначе се нуждаят от рубли, за да плащат данъци, да превеждат заплати и да правят други разходи, обясняват от Централната банка.

Въпреки това в средата на април Централната банка на Русия реши да смекчи валутния контрол за секторите извън ресурсните и добивните компании и енергетиката, като увеличи срока за задължителна продажба на чуждестранна валута от 3 на 60 работни дни. По този повод „Блумбърг“ съобщи, че тази и други мерки на руското правителство, въведени след обявяването на санкциите, заради нахлуването на Русия в Украйна, са помогнали за укрепването на рублата. Руската валута е сред най-добре представилата се през 2022 година спрямо долара от 31-те валути, които „Блумбърг“ наблюдава.

Последва реакция и на председателя на Руската централна банка Елвира Набиулина, която в края на април, на фона на продължаващото поскъпване на рублата, предложи да се въведат нови облекчения: да се отмени задължителната продажба на валутни постъпления за износителите на суровини, но да се намали прагът за всички износители да продават задължително до 50% от постъпленията си в чуждестранна валута, припомня „Блумбърг“.

Руските власти, обаче, обясняват укрепването на рублата с рязкото изкривяване на търговския баланс в огромна полза на излишъка, както и с временно преустановяване на бюджетните правила за балансиран външнотърговски излишък. Експортните потоци остават на предишните нива, докато вносът рязко намалява, обясни по-рано министърът на финансите Антон Силуанов. Излишъкът по текущата сметка, особено в сегашната обстановка, когато резервите са замразени (преди Централната банка купуваше валута от името на Министерството на финансите, за да покрие свръхпечалбите от продажбата на енергийни ресурси, а също така сама попълваше златните и валутните си резерви), принуждават Централната банка да работи за укрепване на рублата, обясни министърът.

Поради тази причина руските компании също са имали проблеми с продажбата на приходите от износ, съобщава „Ведомости“. Според изданието, те са се сблъскали със спад в търсенето на долари и евро от страна на вносителите, поради ограничаването на вноса.

Какво ще се случи с рублата

Как ще се отрази намаляването на процента на продажбите до 50% от постъпленията в чуждестранна валута коментират за „Ведомости“ руски икономисти. Според Евгений Миронюк – експерт по фондови пазари в BCS World, мярката ще доведе до намаляване на дневния обем на търговията с евро и долари с една трета, което може да отслаби рублата и да я върне на ниво от 72-78 рубли за долар в рамките на 1-3 месеца. Въпреки указа, рублата може да започне да отслабва още през следващите няколко дни, допълва експертът.

В същото време Министерството на икономическото развитие смята, че обменният курс на рублата вече е достигнал своя връх, заяви негов говорител в понеделник.

Във вторник, 24 май, руската рубла укрепна до нива, невиждани от март 2018 г. спрямо долара, като завърши международната търговия на цена от 54.350 рубли за един долар, подкрепена от експортно ориентирани руски компании, които продават чуждестранна валута, за да плащат данъци, и от лекото облекчаване на капиталовия контрол от страна на Министерството на финансите и Централната банка на Русия. В момента рублата е най-добре представящата се валута спрямо долара в света, обобщи „Ройтерс“.

Периодът на стабилно поскъпване на рублата ще приключи през май, става ясно от месечната прогноза за курса на националната валута, изготвена от Министерството на икономическото развитие. Според прогнозите на ведомството, руската валута ще започне да отслабва спрямо долара и еврото още през юни и тази тенденция ще се запази през целия прогнозен период, благодарение и на последния указ на президента. Очакванията са през декември доларът да струва 76.4 рубли, а еврото – 82.5 рубли.

Средният обменен курс на долара през май, според базовия сценарий, ще бъде 67.6 рубли, а на еврото – 70.9 рубли. През юни доларът ще поскъпне до 70.5 рубли, а еврото – до 74.3 рубли.

Психологически ефект върху рублата

Решението за намаляване на прага за продажба на приходите от износ в чужда валута ще има по-скоро психологически ефект върху рублата, а отслабването може да е временно, смята Олег Вюгин, професор във Висшето училище по икономика към Националния изследователски университет в Москва.

И тъй като компаниите се нуждаят от ликвидност в рубли, за да финансират текущите си разходи, понижаване на прага до 50% може да не доведе до значително намаляване на предлагането на чужда валута, казва директорът по инвестициите в акционерното дружество „Локо-инвест“ Дмитрий Полевой. В рамките на един месец ще има опити за постигане на по-благоприятен обменен курс, допълва икономистът. Ако, обаче, износителите бъдат задължени да продават повече от 50% от постъпленията си в чужда валута, нестабилността на валутния курс може да се увеличи, предупреждава Полевой.

Изискването за продажба на валутни постъпления от страна на износителите не е инструмент за управление на валутния курс, предупреждава Вюгин. По-рано Централната банка на Русия купуваше валута и по този начин контролираше предлагането на пазара, но сега не може да я купува от външните пазари, защото всички сметки в долари и евро са замразени, заяви икономистът. Освен това, чуждата валута не е нужна и на руските граждани, тъй като с нея се плаща за чуждестранни стоки и за пътуване в чужбина, което сега е трудно осъществимо, заради наложените санкции. Според Вюгин, отслабването на рублата се дължи и на големия спред между покупната и продажната цена на руската валута, определян от Централната банка, който в определени дни достига до около 10 рубли за долар, а „това не позволява на гражданите да купуват валута, за да я продадат по-късно, когато курсът се повиши“.

Новата норма за намаляване на обема за задължителна продажба на чужда валута от износителите няма да помогне за стабилизиране на курса на руската рубла, само ръстът на вноса или облекчаването на валутния контрол могат да го променят, казва Полевой. „Постъпилата валута при износителите трябва да бъде пласирана на някого, а нейното търсене сега е слабо. Затова се съмнявам, че новите решения ще доведат до рязко отслабване на рублата, каквато е целта на новата норма. За да се промени тенденцията, са необходими фундаментални промени, които да доведат до значително увеличаване на търсенето на чуждестранна валута в Русия“, прогнозира икономистът Полевой.