Докато хиляди украинци продължават да бягат от окупираните от Русия части на Южна Украйна, те са подложени на тормоз от руски войски. Често попадат и под обстрел…

Повече от дузина души говориха пред CNN надълго и нашироко за мъчителното си пътуване извън Херсонската област, която е под руски контрол от началото на инвазията в края на февруари. Те също така разказват за необяснимите изчезвания през нощта, атмосферата на страх и острия недостиг, който ги накара да избягат.

Украински официални лица заявиха в петък, че руснаците вече са блокирали изходите от Херсон към райони, контролирани от украинското правителство, и се опитват да изпратят всички, които искат да напуснат Крим.
Те казват, че руснаците са засилили патрулите и са увеличили броя на контролно-пропускателните пунктове.
Няколко души са убити и много повече са ранени, когато конвоите им са блокирани в така наречената „сива зона“ между руските и украинските линии.

Най-малко два конвоя бяха задържани в продължение на дни около Давидив Брид, село, разположено в подвижна земеделска земя, където се срещат регионите Херсон и Запорожие.

Една колона беше обстреляна преди седмица: един човек беше убит и няколко души бяха ранени. Тази седмица най-малко трима души загинаха и много повече бяха ранени в селото при обстрел на колона от около 100 цивилни превозни средства, според свидетели.

Прокуратурата в близкия Кривой Рих каза пред CNN, че събирането на доказателства е било трудно, тъй като районът е бил редовно обстрелван.

Конвоят, ударен тази седмица, всъщност се опитваше да влезе в Херсон, когато беше обстрелван. Хората в конвоя казаха на CNN, че мнозина се връщат, за да доставят лекарства; други да се грижат за членовете на семейството. Някои не можеха да си позволят по-високи наеми в контролирани от Украйна райони и бяха решили да се приберат у дома.

A woman and her child arrive at an evacuation point for people fleeing Mariupol, Melitopol and surrounding towns under Russian control.

Жена и детето ѝ пристигат в пункт за евакуация на хора, бягащи от Мариупол, Мелитопол и околните градове под руски контрол.

Петро беше един от онези, които се опитваха да влязат в Херсон. Той разказа пред CNN как хората са се скрили до реката, когато „снарядите летяха първо в едната посока, а след това в другата посока над нас“.

CNN използва само имената на свидетели, за да защити тях и семействата им от евентуално възмездие.

На следващия следобед – на 17 май – Петро каза, че самата колона е била обстрелвана. „Чух свистене в небето. Изтичахме до най-близката плевня, паднахме на земята и започнахме да се молим.

„Когато излязох от плевнята, видях, че експлозиите са ударили място до нашата колона.

Предстоеше по-лошо. Друг взрив от снаряди се приземи още по-отблизо. По нас заваляха стъкла от автобусите, самите автобуси бяха надупчени”, каза Петро.

Когато излязъл, Петро открил десетки повредени коли и няколко тела. „Имаше Фолксваген Поло, колата беше разкъсана. Не знам къде отидоха хората от тази кола. Видях два мъжки трупа.

„Много кръв, много ранени хора, те крещяха…“

Петро бягал до украински контролно-пропускателен пункт, където според него „има линейки, много окървавени и превързани хора“.

Анатолий също беше в конвоя. „По време на първия залп в епицентъра на обстрела имаше от 20 до 30 души. От този брой хора само петима останаха невредими, включително и аз“, каза той.

По-късно руски войници дойдоха на мястото и отнеха седем от ранените, каза Анатолий. Той чу как войниците казват, че ще бъдат откарани в болница в Нова Каховка, на около 30 мили.

Няколко дни на път

Докато някои хора се връщат в Херсон, много други отчаяно се опитват да го напуснат. Видео в четвъртък показва колона от стотици автомобили, които се опитват да влязат в украинска територия южно от Запорожие. Украинските власти изчислиха, че до четвъртък вечерта на мястото има 1000 превозни средства.
Хората често прекарват няколко дни на пътя, опитвайки се да намерят безопасен път за бягство, преговаряйки за десетки препятствия, не винаги успешно.

Даниил, който е на 18, в крайна сметка намери изход – заедно с приятелката си и техните родители. Но при първия си опит, каза той, руснаците стреляха по колелата на автомобилите, водещи конвоя, и им казаха да се върнат.

Конвоят включваше пациенти с рак, които се нуждаят от лечение, каза той. Осем дни подред, каза Даниил, мнозина от конвоя се опитваха да се придвижат на север и бяха изпратени обратно. „И на осмия ден излязохме от къщата в 4 часа сутринта и бяхме първи в колоната. И руснаците ни пуснаха.

CNN говори с Людмила в петък. Дотогава 12-членното ѝ семейство беше вече седем дни на път. Но те все още бяха далеч от контролираната от Украйна територия.

Тя каза, че знае, че хора са били убити и ранени, опитвайки се да преминат „сивата зона“, но добави: „Няма работа в Херсон, парите ни свършват. Живеем на седмия етаж и се страхуваме, че ще ни удари ракета.“
Един човек каза на CNN, че само между Херсон и Мелитопол има две дузини руски контролно-пропускателни пункта.

Той каза, че той и семейството му са чакали три дни на контролно-пропускателен пункт, спейки в колата си. В крайна сметка те се отказаха и отидоха в друг район, където прекараха една нощ в разрушена бензиностанция, преди да успеят да преминат близо до Запорожие.

Бягство от „изчезвания“ и недостиг

Украинските власти смятат, че около половината от населението на Херсон вече е напуснало региона. Някои са мотивирани от недостиг или липса на работа, други от това, което виждат като потискащото руско присъствие.

Сергей, който е на 40-те, каза пред CNN, че той и семейството му са решили да напуснат, тъй като се въвежда „проруски начин на живот“. „Има специални пропуски, които са приложили: ако не ви харесват, могат да ви отнемат“, каза той.

Даниил каза, че иска да напусне, защото той и приятелите му са дизайнери, които са загубили работата си. „И ние не можехме да работим. И никой от нас не искаше да живее в окупацията.“

Той също така каза, че през нощта в Херсон често се чуваха писъци. „И тогава се оказва, че някой е бил отвлечен, убит и т.н. Приятелят ми караше кола в полунощ. Отнеха му колата. Той беше съблечен и бит.

Convoys of drivers have attempted to leave Kherson.

Колони от шофьори се опитват да напуснат Херсон.

„Руснаците обичат да стрелят“, каза той. „Няма какво да правят, стрелят във въздуха и им е смешно, че всички се крият. Обичат и да карат бронетранспортьор, да пускат прожекторите и да светят през прозорците, докато хората излязат от къщата.“

Мария вече е в безопасност на украинска територия, но си спомня последните седмици в Херсон с трепет.
„Постоянно живеехме в страх: има много блокади по пътищата из града. Те проверяват паспортите и телефоните, особено на мъжете.“

Тя присъства на протести в Херсон през март. „Ходих на митинги, снимах ги, публикувах ги в Instagram. Докато руснаците не започнаха да стрелят. И ние спряхме да ходим на митинги.“

Конфликтът никога не е бил далеч, каза Мария: „Много експлозии – извън града има Чернобаевка, където непрекъснато се водят военни действия.“

Руснаците са създали база в Чернобаевка, където има летище. То е било обект на чести нападения от украинците.

Buses with Ukrainian servicemen <a href="https://edition.cnn.com/2022/05/16/europe/azovstal-siege-halt-mariupol-intl/index.html" target="_blank">evacuated from the Azovstal steel plant</a> in Mariupol wait near a prison in Olyonivka, territory under the government of the Donetsk People's Republic in eastern Ukraine, on May 17.

Автобуси с евакуирани от Азовстал украинци чакат да бъдат извозени в неизвестна посока.