Русия в петък заяви, че нейните войски са „освободили напълно“ стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол. Там беше ядрото на последната украинска съпротива в иначе окупирания от Русия южен град.

Все още никой не може независимо да провери дали всички украински войски са напуснали стоманодобивния завод.

Украйна все още не е потвърдила твърденията на Русия, които ако са верни, ще означават символична военна победа в Мариупол за Москва.

Ето какво трябва да знаете:

Обсадата на Мариупол: Стратегически важният пристанищен град беше един от първите, които бяха подложени на руска атака след началото на инвазията на Москва на 24 февруари. До началото на март той беше обграден от руски сили, оставяйки жителите изправени пред остър недостиг на храна и вода. Освен това — той беше подложен и на постоянни бомбардировки, които удариха родилна болница и театър, където се укриваха цивилни.

Заводът: До средата на април повечето от последните украински защитници се бореха да задържат руските сили от стоманодобивния завод Азовстал – който също се превърна в убежище за около 1000 цивилни, включително някои сериозно ранени, които бяха блокирани без медицинска помощ .

В края на април Русия заяви, че е постигнала „освобождението“ на Мариупол – което украинският президент Владимир Зеленски отрече, заявявайки, че войниците все още оказват съпротива в града.

Опити за евакуация: Евакуацията на цивилни от Азовстал започна на 1 май. На 16 май украинските военни заявиха, че силите на Украйна са изпълнили своята „бойна мисия“ в стоманодобивния завод, като стотици войници са евакуирани от съоръжението.

Стотици украински войници, евакуирани от завода, са откарани в следствен арест, а тежко ранените са получавали медицинска помощ, според руското министерство на отбраната.

Украйна заяви, че очаква да извърши размяна на руски военнопленници за тежко ранените войници.

Ситуацията на място: Ако е вярно, твърдението на Русия от петък би предполагало, че целият град Мариупол е паднал под руски контрол след близо три месеца брутални сражения.

Говорител на руското министерство на отбраната заяви, че „последната група от 531 бойци се е предала“ в завода. По-рано украинският командир на полка „Азов“ е издал заповед на войниците да запазят своя „живот и здраве… и да спрат да защитават града.“

Публикуваните онлайн видеоклипове показват как останалите бойци на Азов излизат от стоманодобивния завод. CNN не може независимо да провери броя на бойците, останали в завода.

Какво печелят руснаците: Ако бъде потвърдено, падането на стоманодобивния завод Азовстал означава, че руските сили контролират напълно Мариупол, проправяйки им пътя за създаване на сухопътен коридор между Русия и анексираната територия на Крим.

Символичната победа също така ще осигури ключово пристанище в Азовско море за Русия и ще освободи руските войски да се бият на фронтовата линия на войната в региона на Донбас.