Курсут на руската рубла се покачи в понеделник, като се затвърди на нива над 77 рубли за евро, което представлява почти двегодишен връх. Това бе силно подпомогнато от данъчните плащания, които компаниите трябва да направят тази седмица и очакванията на пазара за промяна в лихвата на централната банка в петък.

До 1453 GMT рублата поскъпна с 3,6% до 77,25 спрямо еврото, като по-рано се откъсна до 76,96, най-силната му стойност от юни 2020 г.

Рулата беше с 3% по-силна спрямо долара при 73,17, като се движеше около нивата, наблюдавани преди 24 февруари, когато Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Търговската активност остава слаба в сравнение с нивата, наблюдавани преди 24 февруари. Движенията на рублата са изкуствено ограничени от капиталовия контрол, наложен от централната банка, тъй като тя загуби способността си да поддържа рублата чрез валутни интервенции, след като западните санкции замразиха почти половината от резервите на страната .

Валутата беше подкрепена от рекордните 3 трилиона рубли (40,25 милиарда долара), които компаниите трябва да платят данъци този месец, според анализатори, анкетирани от Reuters. За да извършат плащанията, някои експортно ориентирани фирми трябва да продават чуждестранна валута.

Увеличението на данъците може да повиши рублата, се казва в бележка от Veles Capital, но очакваното намаление на лихвите от централната банка в петък може да намали оптимизма.

Какви са очакванията?

Пазарните играчи очакват решението за лихвените проценти на централната банка след две извънредни промени през последния месец – повишение до 20% в края на февруари, последвано от намаляване до 17% на 8 април (RUCBIR=ECI).

Проучване на Ройтерс показа, че банката ще намали с 200 базисни пункта до 15%.

В друг знак, че държавата иска да стимулира икономическия растеж, президентът Владимир Путин в понеделник предложи намаляване на лихвите по субсидираните ипотеки до 9% от 12%.

На телевизионна среща за икономиката Путин похвали „навременните“ решения на централната банка и правителството за подпомагане стабилизирането на икономическата ситуация.

Централната банка в понеделник заяви, че съкращава времевата рамка, която използва за изчисляване на официалния обменен курс с един час, ход, който според анализаторите на Sberbank CIB предполага, че регулаторът отбелязва подобрение на ситуацията с ликвидност на валутния пазар.

Русия все още се бори с бягството на капитали. Делът на чуждестранните инвеститори сред притежателите на руски съкровищни ​​облигации ОФЗ намаля до 17,7% през март, най-ниското си ниво от края на 2012 г., показват данните на централната банка в понеделник.

Междувременно руските фондови индекси бяха смесени.

Деноминираният в долари RTS индекс (.IRTS) се повиши с 2% до 946,5 пункта. Базираният в рубли руски индекс MOEX (.IMOEX) беше с 1,5% по-нисък до 2199,5 пункта, най-ниската му оценка от 24 февруари.

Източник: Ройтерс