Украинските власти казват, че са открили руски военни документи, които предполагат предишен план за завземане и окупация на цяла Украйна.

Алексей Сухачов, директор на украинското държавно следствено бюро, каза в сряда, че служители са открили „важните“ документи в Тростянец, град, разположен в североизточната област Суми на Украйна. Твърди се, че документите показват, че така наречената „специална военна операция“ на руския президент Владимир Путин в Украйна, за която той първоначално твърдеше, че е имала за цел да „освободи“ страната от „нацисти“, в един момент е включвала планове за пълно превземане.

„Държавното следствено бюро откри важни документи, принадлежащи на военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация, от които става ясно, че Русия се е готвела да завземе цялата територия на Украйна“, каза Сухачов, според „Украинска правда“. „Всичката тази информация ще бъде проучена и приложена към досиетата по делото.“

Документите са открити заедно с лични вещи на руски войници по време на проверка на над 2000 хектара – или повече от 7 квадратни мили – разрушен град, според бюрото. Разследващите от бюрото са изследвали 322 „умишлено повредени“ жилищни сгради и „цивилни обекти“ в Тростянец, които са станали и ранна цел на руската инвазия.

Длъжностните лица казаха, че са открити доказателства за най-малко 34 инцидента, включващи руски войници, задържащи, залавяни и измъчвани местни жители. Предметите, открити от разследващите, включват палки, белезници, метални клещи и изцапани с кръв дрехи на жертвите. При претърсването са ексхумирани и телата на 23 жертви, включително две деца.

Съпротивата на Украйна срещу руската атака е много по-силна, отколкото повечето международни наблюдатели очакваха първоначално. Когато инвазията започна за първи път на 24 февруари, трима американски служители казаха пред Newsweek, че очакват Киев да падне „само след няколко дни“.

Нейтън Ръзер, изследовател от независимия безпартиен мозъчен тръст Australian Strategic Policy Institute, сподели множество карти в Twitter във вторник, които предполагат, че руската армия наскоро е загубила контрол над значителна част от украинска територия.

В същия ден туит от Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че Путин не е успял да обяви никакъв военен успех по време на речта си за Деня на победата в понеделник, когато вместо това се съсредоточи върху защитата на инвазията.

„Подценяването на украинската съпротива от страна на Русия и нейното планиране за „най-добър сценарий“ доведоха до очевидни оперативни неуспехи“, туитира министерството. „Планът за нахлуване на Русия е много вероятно да се основава на погрешното предположение, че тя ще срещне ограничена съпротива и ще бъде в състояние бързо да обгради и заобиколи населените центрове.