Издирват ги за ролята им в престъпен заговор, включващ злонамерени кибер-дейности, засягащи критична инфраструктура, донесли загуби за почти 1 милиард долара загуби.

Държавният департамент на САЩ дава 10 милиона долара награда за информация за шестима служители на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Дипломатическата служба за сигурност ги издирва за ролята им в престъпен заговор, включващ злонамерени кибер-дейности, засягащи критична инфраструктура на САЩ.

Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са били членове на група, която е разгърнала разрушителен зловреден софтуер и е предприела други незаконни действия в стратегическата полза на Русия чрез неоторизиран достъп до компютри, се казва в официалното съобщение.

Всичките шестима работят в Отдел 74455 на ГРУ, известен също от изследователите по киберсигурност като Sandworm Team, Telebot, Voodoo Bear и Iron Viking, съобщава Нова тв.

Заподозрените са били членове на престъпната група, отговорна за заразяването на компютри със злонамерен софтуер на 27 юни 2017 година в Съединените щати и по света, използвайки зловреден софтуер, известен като NotPetya. Тези кибер прониквания повредиха компютрите на болници и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, голям фармацевтичен производител в САЩ, и други юридически лица от частния сектор на САЩ. Загубите от злонамерените кибер-дейности за американските организации се изчисляват на почти 1 милиард долара загуби.

На 15 октомври 2020 година федерално жури обвини шестимата руски офицери в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба, повреда на защитени компютри и кражби на самоличност.