Близо месец след като Twitter се съгласи да се продаде на Илон Мъск в зашеметяваща сделка за 44 милиарда долара, съдбата на придобиването остава много несигурна.

През последните дни Мъск каза, че сделката „не може да продължи напред“, докато не види повече информация за количеството спам и фалшиви акаунти в платформата и лекомислено отхвърли внимателните обяснения от главния изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал по въпроса.
Междувременно Twitter (TWTR) остава непоколебим, че придобиването ще премине. В изявление пред CNN Business във вторник компанията заяви, че възнамерява „да затвори сделката и да наложи споразумението за сливане“.

Връзката на Мъск с компанията е широко разглеждана като той подготвя сцената за предоговаряне на офертната цена или в противен случай напълно да се откаже от сделката. Независимо какво ще се случи по-нататък, едно нещо е сигурно: Мъск създаде голяма бъркотия за Twitter, ефектите от която няма да бъдат лесно или бързо отменени. А междувременно служителите, потребителите и акционерите на компанията висят на косъм.

Бордът на Twitter казва, че ще „наложи споразумението за сливане“ въпреки последния ход на Илон Мъск
Бордът на Twitter казва, че ще „приложи споразумението за сливане“ въпреки последния ход на Илон Мъск
В един сценарий Twitter се подготвя за новаторски, но непостоянен собственик милиардер, от когото се очаква да съкрати част от персонала, да преразгледа ръководния екип и потенциално да отмени годините на усилия за модериране на съдържание с несигурни резултати за рекламодателите, потребителите и морала на служителите, които остават.
При друг сценарий Twitter е изправен пред перспективата за продължителна съдебна битка с най-богатия човек в света, ако той се опита да се откаже от сделката, да не говорим за възможността други купувачи да излязат от дограмата. Резултатът може да бъде безкраен фонов шум, който добавя към предизвикателствата пред Twitter да се задържи на служителите и да си възвърне инерцията.

Както анализаторът на Wedbush Дан Айвс каза в петък, след като главният изпълнителен директор на Tesla (TSLA) и SpaceX за първи път каза, че отлага сделката „временно“ заради проблема със спам акаунта, „цирковото шоу в Twitter“ се превърна в „Петък, 13-то шоу на ужасите.“

Продължителна битка

От самото начало имаше съмнения относно осъществяването на сделката, включително и от Мъск. Малко след като обяви предложението си да купи Twitter миналия месец, Мъск каза в интервю на сцената на конференцията TED: „Не съм сигурен, че всъщност ще мога да го придобия“. Наблюдателите на индустрията също се съмняват дали Мъск ще може да финансира придобиването. Неотдавнашният спад на акциите на Tesla, които той отчасти използва, за да подкрепи финансирането си на сделката, само добави към тези опасения.

Акциите на Twitter се търгуваха забележимо под $54,20 за акция, предлагани на Мъск по време на процеса на сделката, индикация за скептицизъм на инвеститорите относно приключването или завършването на сделката на тази цена. От тази седмица акциите на Twitter изтриха всички печалби, откакто Мъск за първи път разкри, че е вземал голям дял в компанията в началото на миналия месец.

С последните си публични изявления Мъск повдигна възможността Twitter да е подценил значително количеството спам и фалшиви акаунти на своята платформа в тримесечните си оповестявания, въпреки че все още не е предоставил доказателства в подкрепа на това твърдение. В процеса, според някои правни експерти, Мъск изглежда се опитва да положи основата, за да твърди, че неточната информация би представлявала „съществено неблагоприятно събитие“, което може да му даде право да се откаже от сделката.

Но летвата за подобно твърдение е висока. Twitter направи същото стандартно разкриване – че спам акаунтите съставляват по-малко от 5% от активните му потребители – в продължение на много тримесечия. Освен това, скорошно подаване на ценни книжа от Twitter разкри, че Мъск се е отказал от надлежна проверка, преди да направи предложението си да купи Twitter. Това, че опасенията относно спама може да смажат сделката, е още по-любопитно, като се има предвид, че Мъск каза, че част от мотивацията му да придобие Twitter на първо място е да го отърве от такива акаунти.

Ако Мъск в крайна сметка се опита да се откаже от сделката, той може да бъде на куката за такса от 1 милиард долара за раздяла. Той също така може ефективно да отвори вратата за съдебни спорове от Twitter, за да наложи условията на споразумението за сливане и да го принуди да купи компанията.
Брайън Куин, професор в юридическия факултет в Бостънския колеж, каза пред CNN Business, че Twitter е в „много силна правна позиция“, ако се опита да отиде в съда и да наложи сделката при първоначалните условия. Но все още има бизнес рискове за Twitter при преминаването по този път, което може да накара компанията да договори малко по-ниска цена на сделката.

Както Айвс от Уедбуш каза: „След това ще се съдим между 12 до 18 месеца. Това е значителен надвес в Twitter и се превръща просто в фиаско, тъй като те просто са уловени в това цирково шоу.“
Twitter и Мъск не отговориха на искане за коментар.

Предизвикателства за Twitter така или иначе

Дори ако сделката бъде завършена, компанията все още може да бъде в период на значителни турбуленции.
Мъск каза, че планира да премахне ограниченията за съдържание на платформата в името на това, което той нарича „свобода на словото“, под което той каза, че има предвид цялата законна реч на различните пазари, на които работи Twitter. Мъск също така каза, че ще възстанови акаунта на бившия президент Доналд Тръмп в платформата и ще премахне много от постоянните забрани, които Twitter и други платформи са използвали, за да се справят с повтарящи се нарушители на техните правила.

Подобни стъпки биха могли да приближат Twitter до някои по-слабо модерирани социални медийни сайтове, популярни сред консерваторите, които все още не са набрали значителна популярност, отчасти, според някои, защото много потребители и рекламодатели предпочитат да не са на платформи, изобилстващи от вредно съдържание като дезинформация и тормоз.

„Места, които са просто помийни ями без модериране на съдържание, не са излезли“, каза Кирстен Мартин, професор по технологична етика в Университета Нотр Дам. По този начин може да има конфликт между заявената цел на Мъск за разрастване на бизнеса на Twitter и плановете му за това как да се справи с модерирането на съдържанието.

Ако сделката не бъде осъществена, Twitter все още може да бъде изправен пред подновен преглед на бизнеса си, методите за отчитане на спама и решенията за модериране на съдържанието, след като Мъск прекара седмици в критика на компанията на тези фронтове.

През по-голямата част от живота си като публична компания Twitter се бори да увеличи аудиторията си и да повиши цената на акциите си. Преди Мъск да вземе дял миналия месец, акциите на Twitter се търгуваха под цената на затваряне от първия си ден на търговия преди повече от осем години.
Ако сделката се срине, това може само да възобнови натиска на инвеститорите върху Twitter за насърчаване на растежа – и то във време, когато по-широкият технологичен сектор изпитва затруднения. Това също така повдига възможността други купувачи да се опитат да грабнат компанията с отстъпка от това, което Мъск предлага.

В заявка до регулатора тази седмица Twitter каза, че бордът му е обмислил дали да се свърже с други компании относно потенциално придобиване. Той избра да не го направи, тъй като предложението на Мъск беше публично оповестено и защото „други страни е малко вероятно да имат интерес или възможност да придобият Twitter… въз основа на регулаторните, финансовите и други рискове за изпълнение, приложими за всяка обсъждана страна“.

Тези неизвестни рискуват да добавят към очевидния хаос и несигурност, които вече са генерирани от поглъщането на Мъск в Twitter.

„Ако в момента съм служител, вероятно хвърлям автобиографията си, търсейки нови работни места“, каза Анджело Зино, старши анализатор на индустрията в CFRA Research. „В ситуация като тази потенциално може да загубите голям талант.“

Всъщност Twitter вече го има. Компанията потвърди пред CNN Business тази седмица, че трима висши служители са напуснали компанията. Twitter също така съобщи миналата седмица, че е приложил частично замразяване на наемането и се раздели с двама дългогодишни изпълнителни директори: генерален мениджър на потребителя Kayvon Beykpour и водещият продукт за приходи Брус Фалк.
Миналата седмица Агравал се обърна към Twitter защо „изпълнителен директор на „куцо патица“ би направил тези промени, ако все пак бъдем придобити“ и трудното състояние на технологичната индустрия, в която компанията се ориентира.

„Въпреки че очаквам сделката да приключи, трябва да сме подготвени за всички сценарии и винаги да правим това, което е правилно за Twitter“, каза той. „Независимо от бъдещата собственост на компанията, ние сме тук, подобрявайки Twitter като продукт и бизнес за клиенти, партньори, акционери и всички вас… Нашата индустрия е в много предизвикателна макро среда – в момента. Спечелих Не използвайте сделката като извинение, за да избегнете вземането на важни решения за здравето на компанията, нито някой лидер в Twitter.