Заразяванията с Omicron създават „най-голямата извънредна заплаха в страната“, според държавните медии. Ким Чен-ун лично председателства срещата за реагиране.

Северна Корея обяви „тежка национална извънредна ситуация“, след като потвърди първото си огнище на Covid-19, което накара нейния лидер Ким Чен-ун да се зарече бързо да елиминира вируса.

Държавните медии съобщиха в четвъртък, че подвариант на високопреносимия вирус Omicron, известен като BA.2, е бил открит в столицата Пхенян.

„Имаше най-големият извънреден инцидент в страната, с дупка в нашия фронт за извънредна карантина, която беше пазена безопасно през последните две години и три месеца от февруари 2020 г.“, каза официалната информационна агенция KCNA.

A health official sprays disinfectant as part of preventative measures against Covid-19, in the Daesong Department Store in Pyongyang)
В доклада се казва, че хората в Пхенян са се заразили с варианта на Omicron, без да предоставят подробности за броя на случаите или възможните източници на инфекция.

Северна Корея заяви, че не е регистрирала нито един случай на Covid-19, откакто затвори границите си в началото на пандемията преди повече от две години.

Откриването на варианта на Omicron представлява потенциално сериозен риск за Северна Корея, която не е ваксинирала нито един от своите 25 милиона души, според експерти, а здравната й система със лоши ресурси също би се борила да се справи с голямо огнище.

Досега страната е избягвала ваксините, предлагани от подкрепяната от ООН програма за разпространение на Covax, вероятно защото прилагането на инжекциите изисква международен мониторинг.

Базираният в Сеул NK News съобщи, че районите на Пхенян са били блокирани от два дни. „Много източници също чуха съобщения за паническо купуване поради несигурност кога блокирането може да приключи“, се казва в него, цитирайки източници в града.

В доклада на KCNA се казва, че пробите, взети от пациенти в Пхенян, които са развили треска, са „в съответствие с“ варианта на Omicron.

Откритието накара Ким да свика кризисна среща на Политбюро на Работническата партия, където официални лица заявиха, че ще приложат „максимални“ спешни мерки.

Съобщава се, че те включват по-строг граничен контрол и мерки за блокиране, като Ким казва на гражданите „да блокират напълно разпространението на злонамерения вирус, като напълно блокират районите си във всички градове и окръзи в цялата страна“.

Работник в защитна екипировка носи дезинфекционен спрей на летището в Пхенян
Тежката ситуация в Северна Корея води до „колективно напускане“ на дипломати
Прочетете още
Всички бизнес и производствени дейности ще бъдат организирани, така че всяко работно звено да бъде „изолирано“, за да се предотврати разпространението на болестта, каза KCNA.

Ким каза на срещата, че „целта е да се елиминира коренът в най-кратък период от време“, добави той.

Лейф-Ерик Изли, професор в университета Ewha в Сеул, каза, че публичното признаване на режима за случаи на коронавирус означава, че „ситуацията на общественото здраве трябва да е сериозна“.

„Това не означава, че Северна Корея изведнъж ще бъде отворена за хуманитарна помощ и ще заеме по-помирителна линия към Вашингтон и Сеул“, каза той.

Изли каза, че наличието на вируса може да повлияе на всички планове на ръководството за ракетни или ядрени тестове.

„Вътрешната публика на режима на Ким може да се интересува по-малко от ядрени или ракетни тестове, когато спешната заплаха включва коронавирус, а не чужда армия“, каза той. „Режимът на Ким би бил добре посъветван да преглътне гордостта си и бързо да потърси дарения от ваксини и терапевтични средства.

Северна Корея затвори границите си за почти цялата търговия и посетители в началото на пандемията, нанасяйки повече болка на икономиката, която вече е повредена от десетилетия на лошо управление и международни санкции за нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

През януари тя първоначално отвори отново железопътния товарен трафик с Китай, но китайските власти спряха търговията миналия месец след избухването на Covid-19 в Дандонг, град близо до границата със Северна Корея.