Пхенян отчита 295 510 случая на треска (така продължават да наричат Covid-19), а военните мобилизират армията и „мощна сила“ от медици за разпространение на лекарства.

Северна Корея съобщи за голям скок в заболяванията, за които се смята, че са COVID-19. Правителството мобилизира „мощна сила“ от войници за разпространение на лекарства и разположи хиляди здравни работници, за да помогнат за проследяването на нови инфекции.

Антивирусният щаб на Севера съобщи във вторник, че други 269 510 души са диагностицирани с треска и шестима души са починали, според официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

Това увеличи общия брой на хората, които са се разболяли от треска в Северна Корея от края на април до 1 483 060, а смъртните случаи на 56.

Северна Корея, която потвърди първото си огнище на коронавирус миналата седмица, няма запаси за тестове, за да потвърди в голям брой коронавирусни инфекции и в доклада не се казва колко от случаите на треска са COVID-19.

Избухването почти сигурно е по-голямо от треската, като се има предвид липсата на тестове и ресурси за наблюдение и лечение на болните хора. Вирусният отговор на Северна Корея е предимно изолиране на хора със симптоми в приюти, а към вторник най-малко 663 910 души бяха под карантина.

В допълнение към липсата на ваксини за своите 26 милиона души, Северна Корея също се бори с недохранването и други условия на бедност и няма инструменти за обществено здраве, включително антивирусни лекарства или отделения за интензивно лечение, които потиснаха хоспитализациите и смъртните случаи в други страни.

Броят на смъртните случаи в Севера може да нарасне през следващите седмици, тъй като тези, които развиват симптоми, по-късно се поддават на болестта.

AA rally of the military medical field of the Korean People's Army and the Ministry of Defense to control the epidemic crisis in Pyongyang

KCNA заяви във вторник, че „мощна сила“ от медицинския корпус на армията е била разположена, за да подобри доставките на лекарства в столицата Пхенян, център на епидемията, след заповед на върховния лидер Ким Чен Ун.

Мисията на екипа е насочена към „обезвреждане на кризата в общественото здравеопазване“ в Пхенян, се казва в него.

Видовете лекарства, които се дават на болни хора, обаче бяха неясни.