Съществува реална опасност от избухване на Трета световна война, заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването „Голямата игра“ по „Първи канал“ на руската обществена телевизия.

„Опасността е сериозна, реална и не може да бъде подценявана“, каза Лавров.

Сравнявайки сегашната ситуация с периода на Карибската криза, министърът каза, че „тогава наистина е имало малко правила, писани правила“.

„Но правилата за поведение бяха съвсем ясни – в Москва беше ясно как се държи Вашингтон и във Вашингтон беше ясно как се държи Москва. Лавров заяви, че Договорът за нов СТАРТ все още е в сила, но в същото време „всички останали инструменти за контрол на въоръженията и неразпространение на оръжия са практически унищожени.

Според руския външен министър по време на Карибската криза „е имало канал за комуникация, на който лидерите“ на СССР и САЩ са се доверили.

„Сега няма такъв канал и никой не се опитва да го създаде. Някои плахи опити, направени на ранен етап, не доведоха до голям резултат. Те включваха факта, че вече отчаяно се опитваше да пробие в НАТО през всичките тези години, когато тя се разширяваше в разрез с обещанията, когато Украйна се снабдяваше с оръжие в разрез с нашите предупреждения, насърчаваше по всякакъв начин нейната русофобска същност, същността на режима, който беше установен при Порошенко и се укрепва при Зеленски“, каза Лавров.

Министърът също така заяви, че много не би искал тези рискове да бъдат изкуствено завишавани в ситуация, в която те са много съществени. „И има доста хора, които желаят да го направят“, добави Лавров.

Говорейки за това какво е готова да направи Москва, за да предотврати избухването на Трета световна война, министърът заяви: „Русия вече прави доста и то от много години.

„Още по времето на администрацията на Тръмп се застъпихме на най-високо ниво Москва и Вашингтон да потвърдят изявлението на Горбачов и Рейгън от 1987 г., че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да се разгаря. Убедихме екипа на Тръмп да възпроизведе това много важно изявление – важно за нашите народи, но и за света. За съжаление, не успяхме да убедим колегите си в необходимостта от подобна стъпка, но много бързо постигнахме съгласие с администрацията на Байдън и през юни миналата година, по време на срещата на върха в Женева, нашите президенти направиха такова изявление„, каза руският външен министър.

Той припомни също, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са направили подобно изявление на най-високо равнище.

„И това е нашата принципна позиция, от която изхождаме“, каза Лавров.