Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит.  По първоначална информация убийството е станало в столичния квартал „Драгалевци“. Извършва се оглед. По непотвърдена информация убийството е извършено с пушка.

Има засилено полицейско присъствие по околовръстното шосе, което води към кв. Драгалевци. От МВР потвърдиха за ранена жена, която е откарана в „Пирогов“ в тежко състояние. Настанена е в противошокова зала. Двамата са се разхождали в района на полите на Витоша, близо до неговия дом, който се намира в „Кръстова вада“.

Застреляната жена, която е била с Алексей Петров, е починала по-късно. Тя е успяла да даде описание на стрелеца.

Предишни опити за убийство

Срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение – през 2002 и 2015 г. При първия Петров е прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината за престъплението. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес.

През 2015 г. срещу него беше стреляно с два гранатомета. Като организатор на това покушение на 10 години затвор беше осъден украинецът Роман Логвиненко.

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров – Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно.

Кой беше Алексей Петров?

Алексей Петров бешe бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате.

Роден е на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи осем години в силите за сигурност и антитероризъм до началото на 1990 г.

На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате.

Президент е на Българската национална федерация по карате.

Преподава в УНСС от края на 1990-те години.

Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Терор“.