11-годишно момиченце, оцеляло от касапницата в класната стая в началното училище “Роб” в Увалде, Тексас, разказа за CNN какво се е случило. Миа Серило оцеляла след първия залп на Салвадор Рамос и се престорила на мъртва, за да не се върне той за нея. Детето е ужасено и с видими психически травми след преживяния ужас, пише CNN.

Учениците били завършили уроците си и заедно с двете си учителки Ева Мирелес и Ирма Гарсия гледали детско филмче. Учителките получили съобщение, че пред училището се стреля, разказа Миа пред “New Day” на CNN.

Миа каза, че тя и нейните съученици са гледали филма „Лило и Стич“ в класна стая, заедно с две учителки – Ева Мирелес и Ирма Гарсия. Учениците тъкмо били приключили с уроците си, когато учителите научили, че в сградата има стрелец, каза тя пред CNN „Нов ден“.
Един учител отиде да заключи вратата, но стрелецът вече е бил там – и започнал да стреля през прозореца.
Тя описа, че всичко се случва толкова бързо – нейният учител се върна в класната стая и стрелецът го последва. Тя каза на CNN, че той е погледнал в очите една от учителките, казал ѝ „Лека нощ“ и след това я застрелял.
Той открил огън, застрелял другата учителка и много от приятелите на Миа. Тя каза, че куршуми са прелитали покрай нея и осколки са уцелили раменете и главата ѝ. По-късно момичето е лекувано в болницата и е освободено с осколъчни рани. Тя каза пред Си Ен Ен, че сега падат цели кичури от косата ѝ.

След като приключил с учениците от класа на Мия, Рамос преминал във втората красна стая, свързана с първата, и Мия чула и там изстрели. Когато спрели, нападателят пуснал силна музика.

Рамос застреля 19 ученици и две учителки в Ювалди, Тексас

Момичето и още едно дете успели да вземат телефона на едната учителка и да наберат 911, като казали, че “са в опасност”. Мия се уплашила Рамос да не се върне за нея, затова се намазала с кръв от друго дете и се престорила на мъртва. Спомня си, че й направило впечатление, че полицията още я няма. Струвало й се, че е лежала поне 3 часа така, намацана с кръвта на друго дете.

По време на интервюто в този момент от разказа малката заплакала, като казвала, че не разбира защо полицаите не са дошли да ги спасят.

Майката каза през медията, че детето се стряска лесно и губи самообладание дори от звука на прахосмукачката. Миа не е пожелала да говори пред камера, но е казала пред CNN, че иска да разкаже историята си, за да знаят хората какво е да преживееш такова нещо.

Миа вече е “дете-чудо”, според майка ѝ. На три годинки е претърпяла операция от мащабен коремен тумор и е оживяла, а сега е преживяла и клането в училището. От друга страна Миа може би няма чак такъв късмет, защото за малко можела да се окаже в къщи, вместо в училище по време на стрелбата.

Същата сутрин я боляло ухо и майката я завела на лекар. На връщане минали през “Старбъкс” да се почерпят и майката предложила на момиченцето да пропусне целия учебен ден, тъй като лятната ваканция така или иначе и била много близо. Миа обаче не се съгласила, защото искала да види приятелите си и майка ѝ я закарала на училище.

В момента фокуса на вниманието се обръща към решението на началника на училищната полиция на Увалде да не изпраща служители вътре. Ето какво знаем за това

Служителят на правоприлагащите органи, който взе решението да не нарушава класната стая на началното училище в Увалде, където въоръжен мъж стреляше по деца и учители, беше началникът на училищната районна полиция, съобщиха служители в петък.

Полковник Стивън МакКроу, директор на отдела за обществена безопасност на Тексас, не спомена името на служителя на пресконференция в петък, но каза, че е взел „грешно решение“ да не се ангажира с стрелеца по-рано.
Увалде шефът на полицията Педро "Пийт" Аредондо говори по време на пресконференция на 24 май.
Шефът на полицията в училищния район Увалде е Педро „Пийт“ Аредондо.

В същото време децата в класните стаи 111 и 112 на началното училище Роб в Увалде многократно звъняха на 911 и молиха за помощ, каза той. Те бяха в средата на най-смъртоносната стрелба в училище след клането в Санди Хук през 2012 г.

„Сега, разбира се, смятам, че това не беше правилното решение“, каза Маккроу за призива на надзорника да не се изправя срещу стрелеца. „Това беше грешно решение. Точка. Няма извинение за това.“

Притиснат от репортери дали Аредондо е бил на мястото по време на стрелбата, Маккроу отказа да коментира.

Губернаторът на Тексас Грег Абът каза в петък, че настоява за пълна отчетност на случилото се по време на стрелбата в началното училище Роб в Увалде, но каза, че няма право да казва дали шефът на полицията на училищния район трябва да бъде уволнен.

„Що се отнася до трудовия му статус, това е нещо, което е извън моя контрол и за което нямам никаква информация“, каза Абът. „Всяко действие на всички тези длъжностни лица ще бъде известно и идентифицирано и обяснено на обществеността“.

Аредондо не е говорил публично за стрелбата след две много кратки изявления за пресата в деня на трагедията.

CNN се опита да се свърже с Аредондо в дома му в петък, но няма отговор.

Аредондо е идентифициран на уебсайта на училищния район на Увалде като началник на полицията и е представен като шеф на полицията на пресконференции във вторник в часовете след стрелбата в началното училище Роб.

На пресконференциите Аредондо заяви, че стрелецът е мъртъв, но предостави малко друга информация за клането, позовавайки се на „активно разследване“ и не отговаря на въпроси от събралите се.

Според училищния район Аредондо има почти три десетилетия опит в правоприлагането и наскоро беше избран в градския съвет на Увалде.

Настоятелството на училищния район одобри Аредондо да оглави отдела през 2020 г. Началникът на дистрикта, Хал Харел, каза в публикация във Facebook по това време, че бордът е бил „уверен в нашия избор и е впечатлен от неговия опит, знания и общност участие.“

Аредондо каза пред Uvalde Leader-News след назначението си, че е щастлив да се върне на работа в родния си град и иска да наблегне на образованието и обучението в полицейското управление. „Никога не можем да имаме достатъчно обучение“, каза той пред вестника.

През март Аредондо публикува във Facebook, че неговият отдел е домакин на „Обучение по активен стрелец“ в гимназията Uvalde в опит да подготви местните правоприлагащи органи да реагират на „всяка ситуация, която може да възникне“. Флаерът за събитието, който той публикува, посочва, че обхванатите теми ще включват приоритети за правоприлагането в училищата и как да „Спрете убийството“.

Аредондо преди това е служил като капитан в училищно районно полицейско управление в Ларедо, Тексас, и в множество роли в полицейското управление на Увалде.