Бивши украински пленници казват, че са били подлагани на изтезания, включително чести побои и електрически удари, докато са били задържани в център за задържане в югозападна Русия, което би било сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

В интервюта за BBC дузина бивши задържани, освободени при размяна на затворници, твърдят, че са били подложени на физическо и психологическо насилие от руски офицери и пазачи в ареста номер две в град Таганрог.

Свидетелствата, събрани по време на продължило седмици разследване, описват постоянен модел на изключително насилие и малтретиране в съоръжението, едно от местата, където са държани украински военнопленници в Русия.

Техните твърдения включват:

  • Мъжете и жените в обекта в Таганрог са многократно бити, включително в бъбреците и гърдите, и са им прилагани електрошокове при ежедневни проверки и разпити
  • Руските пазачи непрекъснато заплашват и сплашват задържани, някои от които са дали фалшиви самопризнания, за които се твърди, че са използвани като доказателство срещу тях в съдебни процеси
  • Пленниците постоянно са оставени недохранени, а на ранените не се оказва подходяща медицинска помощ, като има съобщения за смъртни случаи на задържани в заведението

BBC не успя да провери независимо твърденията, но подробностите за сметките бяха споделени с правозащитни групи и, когато беше възможно, потвърдени от други задържани.

Руското правителство не е позволило на външни органи, включително Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст, да посетят съоръжението, което преди войната е било използвано изключително за задържане на руски затворници.

Руското министерство на отбраната не отговори на няколко искания да коментира обвиненията. Преди това е отричало да е изтезавало или малтретирало пленници.

Размяната на затворници между Украйна и Русия е рядко дипломатическо постижение във войната и повече от 2500 украинци са били освободени от началото на конфликта. Смята се, че до 10 000 пленници остават в руски арести според правозащитни групи.

Дмитро Лубинец, омбудсманът по правата на човека на Украйна и един от служителите, участващи в преговорите за обмен с Москва, каза, че девет от всеки 10 бивши задържани твърдят, че са били измъчвани, докато са били в руски плен. „Това е най-голямото предизвикателство за мен сега: как да защитим нашите хора от руска страна“, каза Любинец. — Никой не знае как можем да го направим.

Кратка презентационна сива линия

Миналия септември Артем Средняк, старши лейтенант, вече беше в руски плен от четири месеца, когато той и около 50 други украинци бяха прехвърлени в следствения арест номер две. Те пътуваха в задната част на камион с часове, без да знаят къде отиват, със завързани очи и вързани един за друг за ръцете си, като „човешка стоножка“, ми каза Середняк.

При пристигането им в Таганрог, спомня си той, един офицер ги поздравил: „Здравейте момчета. Знаете ли къде сте? Ще гните тук до края на живота си“. Пленниците мълчаха. Те са били ескортирани вътре в сградата, каза Середняк, взети са им пръстови отпечатъци и са им свалени дрехите, обръснати са и принудени да се изкъпят.

На всяка крачка пазачите в съоръжението, които носели черни палки и метални пръти, ги биели по краката, ръцете или „където си поискат“, каза Середняк. „Това е, което наричат ​​„приемане“.

Графика, показваща следствения арест номер две в Таганрог, югозападна Русия, и неговото местоположение

Преди да бъде заловен, Середняк, който е на 27 години, ръководи снайперски взвод в полка Азов, основната военна сила в Мариупол. Това, каза той, го превърнало в основна мишена за персонала на затвора. Серняк каза, че е бил отделен от останалите и облечен само по бельо, отведен в стая, за да бъде разпитан за първи път. След това той беше бутнат на пода, каза той, с глава, обърната надолу.

Гвардейците го разпитаха за ролята му в армията и за задачите, които е изпълнявал. С електрошоково оръжие го удряха, каза Серняк, в гърба, слабините и врата.

„Така са работили върху всички“, каза той. — Забиха те като пирон.

Кратка презентационна сива линия

През май миналата година, когато Мариупол беше под руска обсада, украинските власти наредиха на стотици войници, укрити в стоманодобивния завод Азовстал в града, да се предадат. Средняк беше сред последните евакуирани. Първо е отведен в затвора в Оленивка, село в Донецк, а месеци по-късно е изпратен в затвора в Таганрог, в руския граничен регион Ростов, на около 120 километра (74 мили) източно от Мариупол.

Там, каза ми той, пленниците били проверявани два пъти на ден и всичко изглеждало като мотив за надзирателите да ги малтретират. „Може да не им хареса как си напуснал килията, или не си излязъл бързо, или ръцете ти са били твърде ниско, или главата ти е била твърде високо.“

При една от тези проверки Средняк беше попитан дали има приятелка. Той каза, че го е направил, и си спомни, че един пазач му казал: „Дай ни нейния Instagram. Ще те направим снимка и ще й я изпратим.“ Той излъга, без да иска да я изложи, и каза, че тя няма акаунт. След това бил бит, каза той, и отведен в стая в мазето на затвора, където се срещнал с двайсет и няколко годишен украински боец. Seredniak ми каза, че мъжът е бил свит, държейки ръцете си, очевидно изпитвайки болка, и каза, че полицаите са пъхнали игли под ноктите му.

С напредването на дните Середняк забеляза, че пазачите на затвора са особено брутални с онези, които принадлежат към полка Азов, бившата милиция в Мариупол, която някога е имала връзки с крайната десница. Президентът на Русия Владимир Путин каза, наред с други неща, че неговата война е усилие за „денацифициране“ на Украйна – страна, ръководена от еврейски президент, Володимир Зеленски – и руските власти често цитират единицата, за да оправдаят инвазията.

Средняк каза, че в разпитите си той е бил обвинен в плячкосване на Мариупол и в това, че лично е казал на силите си да убиват цивилни в града, мястото на една от най-смъртоносните битки във войната досега. Seredniak, който говори бързо със силен, решителен глас, отрече твърденията, но това изглежда нямаше значение. „Докато не кажеш това, което ги интересува, и по начина, по който искаха да чуят“, каза ми той, „те няма да спрат да те бият“.

Веднъж, каза Середняк, един полицай използва дървен стол, за да го удари и „той ме би толкова много, че се счупи на части“. На друг ден, каза той, го попитали дали може да изпее „химна на Азов“. Той не знаеше за никакъв химн на Азов и предположи, че охраната има предвид Молитвата на украинския националист, клетва от 20-ти век, която обикновено се чете на глас от войниците, преди да бъдат изпратени в битка. Середняк неохотно го изрецитира, съзнавайки как може да реагират пазачите.

Ударили са го няколко пъти, каза той. Той падна, удряйки главата си в стена, причинявайки порязване близо до веждата си. Той лежал на пода, докато побоищата продължавали, по думите му, по цялото тяло.

„Когато най-накрая станах“, спомня си Серняк, „те ми казаха: „Надяваме се да изтръгнем това от теб“.

Кратка презентационна сива линия

Някои от персонала на затвора изглежда са били силно повлияни от разказа на президента Путин за „денацификацията“. За задържаните това беше очевидно по начина, по който пазачите демонстрираха особен интерес към всичко, което според тях можеше да се тълкува като пронацистко. На пленниците не е позволено да носят никакви лични вещи, така че техните татуировки неизбежно привлякоха вниманието на офицерите. Това ми напомни за подобни твърдения, които чух, докато разследвах руските филтрационни лагери в окупирани райони на Украйна миналата година.

Сергей Ротчук, 34-годишен старши сержант от полка, също напуска Азовстал в последните конвои и е отведен в Таганрог седмица след Средняк. Той каза, че пазачите в началото „търсили свастики или подобни неща“. Но в действителност, каза той, „ако си имал някаква татуировка, те са смятали за лош човек“. Ротчук, който е лекар, има татуировки на двата крака, ръцете и гърдите. Преди седмици, когато се срещнахме в Киев, той вдигна тениската си, за да ми покаже гарван, който покриваше част от гърдите му и символа на пехотен взвод на левия му бицепс; той също имаше емблема на Ордена на джедаите от Междузвездни войни на лявото си бедро.

Сергей Ротчук
Надпис на изображението,

Сергей Ротчук казва, че е бил избран заради татуировките си

„Тези татуировки създаваха ли ви проблеми?“ попитах го. — Много пъти — отвърна Ротчук. „Те ще кажат: „Какво е това? О, ще те бия за това“. Середняк, който няма татуировки, каза, че някои бойци, които са татуирали националистически символи, като украинското знаме или златния тризъбец, често са били мишена. „Те ни мразеха, че сме украинци“, ми каза той.

През март в доклад на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) се казва, че Русия „не е успяла да осигури хуманно отношение“ към затворниците с „сериозни модели на нарушения“.

Крис Яновски, говорител на офиса, каза, че има „дълъг списък с лоши неща, които са били извършени“ на задържаните в заведението в Таганрог. Фактът, че един затвор е бил използван за задържане на пленници, сам по себе си е нарушение на международното хуманитарно право, каза той, тъй като те трябва да бъдат държани на специално определени места. Украйна също е изправена пред някои обвинения в малтретиране на задържани, според доклада от март; но като цяло те бяха „третирани по-добре“.

Ротчук каза, че пленниците са „живели в постоянен стрес“ в Таганрог. Той си спомня срещата с мъж, също лекар, който лъжливо е признал, че е отстранил тестисите на руски затворник, отчаян да сложи край на насилието. „Той каза: „Добре, оставете ме на мира, ще подпиша самопризнанията“. След това полицаите заплашиха останалите медици, като казаха: „А, вие му помогнахте“.

Охранителите удряли Ротчук с електрошок, каза той, но той се съпротивлявал. Ротчук ми каза, че е бил изпратен в изолатор за два месеца като наказание. Побоите ставаха почти всеки ден; понякога, няколко пъти на ден, каза той.

Ротчук си спомни един офицер, който изглежда изпитваше удоволствие да го рита в гърдите, което го оставяше с постоянна болка. Той се оплака, но не му беше оказана помощ. „Трябваше да си кажа: „Пич, бъди силен, не можеш да контролираш ситуацията, така че трябва да я приемеш“, спомня си Ротчук.

Не всички обаче имаха еднаква устойчивост. Серняк каза, че колега боец ​​от Азов, на около 20 години, счупил малко огледало, което висеше над мивката на килията му, и използвал парче, за да пререже гърлото си. Мъжът е спасен от други пленници, които спират кървенето с ръце. Дни по-късно, каза Серняк, персоналът на затвора премахна огледалата от всички килии.

Кратка презентационна сива линия

Руските лекари, каза Середняк, от време на време посещавали задържаните, но „не непременно им помагали“. Той описва порциите храна, които им се дават като ограничени; понякога, каза той, те са били „толкова малки, че ако съм ял 300-400 калории на ден, съм бил късметлия“.

Seredniak, който е висок 1,86 м (6 фута 1 инча), каза, че теглото му е спаднало до около 60 кг (9 6 фунта), докато е бил там, от обичайните му 80 кг. „Всеки път, когато ставах“, каза той, „чувствах се замаян. Пред очите ми притъмняваше, не можех да правя никакви бързи движения.“ Той вярваше, че това е умишлено: отслабени, пленниците няма да окажат никаква съпротива.

Ирина Стохний
Надпис на изображението,

Според Ирина Стохний пленничките са били влачени за косите по време на инспекции два пъти дневно

Ирина Стохний, 36-годишна старши боен медик в 56-а бригада, описва задържаните като „постоянно недохранени“. „Не ни нахраниха“, каза тя. „Дори не ни пуснаха да излезем… Виждахме небето само през решетките на прозорците. Стохний каза, че при проверките си два пъти на ден охраната е принудила нея и други жени да се движат в стресова поза, с ръце зад гърба и глава до колене, и че някои „ни влачат за косите“. Други пленнички ми казаха, че на жените ще бъде наредено да се съблекат голи пред мъжкия персонал, който понякога прави пренебрежителни коментари за телата им.

Един ден, каза Стохний, пазач я обвинил, че е измъчвала проруски войници в плен и извил ръцете й с толкова сила, че „той почти ги счупил“. Няколко пъти в нашето интервю тя плака. „В Таганрог живеят и работят само дяволи“, каза тя. След освобождаването й Стохний претърпя операция за премахване на сраствания – ленти от белези между органите, които могат да бъдат причинени от травма – които са се развили в нейния бъбрек и пикочен мехур. „Освен изнасилванията“, каза ми Стоний, „те направиха всичко с нас“.

Денис Хайдук
Надпис на изображението,

Денис Хайдук казва, че похитителите му са го обвинили в кастрация на руски затворници

Денис Хайдук, военен хирург, каза, че пазачите са принудили него и другите пленници да бягат с наведени глави, докато са били подложени на удари по време на техния „прием“, като задържаните са били удряни дори след като са били на земята, неспособни да се изправят. Хайдук, който е на 29 години, е помогнал на ранените в Азовстал и в разпита си е обвинен в ампутиране и кастрация на руснаци в плен, каза той. Той отрече, като каза, че при него са докарани само украински бойци.

Докато си спомняше случилото се, усетих гнева в гласа му. Хайдук беше бутнат на пода и му прилагани електрошокове със зашеметяващо оръжие, докато според него батерията му се изтощи. Други пленници казаха, че пазачите също са използвали военен телефон, за да ги шокират, като са свързвали кабелите му към телата им. — Гърчиш се — каза Хайдук. „Вдигнеш ли главата си нагоре, започват да те бият. И този кръг никога не свършва.“

Таганрог също се използва като трансферна точка и, за негова изненада, Хайдук е държан там само два дни, преди да бъде освободен при размяна на затворници. Докато си тръгвал, полицаите се опитали да го принудят да подпише документ, в който се декларира, че всяко нараняване по тялото му е било случайно. Хайдук отказа. Той каза, че надзиратели го били и ритали и той чул пукот.

Хайдук се бореше да диша, спомня си той, и падна в дюшека, който държеше. По-късно, след завръщането си в Украйна, той е диагностициран с три счупени ребра, както и сърдечна контузия – натъртване на сърдечния мускул, причинено от травма.

Попитах го защо смята, че надзирателите се отнасят така с украинските задържани. — Защото могат — каза той. — Ти си пленник и те малтретират. Когато зададох същия въпрос на Seredniak, той ми даде по-практичен отговор: „Те те бият, за да получат някаква информация. И след това казват: „Това е, за да се уверят, че няма да се върнеш и да се биеш след размяната.“

Лубинец, украинският омбудсман, каза, че руските власти са създали „система за изтезания“ за украински пленници, обикновено в центрове за задържане в Русия и в окупираните райони на Украйна. Украйна отвори съоръженията си за експерти; Русия обаче е ограничила посещенията само на някои места. Яновски от OHCHR каза, че Москва многократно е отхвърляла исканията на ООН за достъп, без да посочи „никакви законни причини“. Тъй като повечето места са затворени за външни наблюдатели, каза Любинец, „руските войници могат да направят всичко с украинските затворници“.

Кратка презентационна сива линия

По време на своя „прием“ Артьом Дибленко, 40-годишен старши сержант от 36-та бригада морска пехота, чул охраната да говори за игра на футбол с пленниците. Той беше заинтригуван. „Това, което не знаех, беше, че ние ще бъдем топката“, каза Дибленко. Със завързани очи му беше наредено да бяга, каза той и падна. „Имаше постоянни ритници. Чувствахте се като футболна топка.“

Дибленко ми каза, че през септември един от неговите съкилийници е получил сърдечен удар, което той отдава на постоянния физически тормоз. Според Дибленко никой не е дошъл да го лекува и мъжът е починал на 53 години. Три седмици по-късно Дибленко е включен в размяната и в Украйна докладва за случая на властите. Според него тялото е върнато в края на миналата година. „На [сина му] бяха дадени снимки от това“, каза Дибленко, „беше ужасяващо“. Украйна призна, че телата са били разменени през декември, без да дава подробности за самоличността на жертвите или как и къде са починали. Синът на мъжа каза, че чака резултата от ДНК тест и не пожела да коментира.

Медийната инициатива за човешки права, украинска организация, записа твърдения за най-малко три смъртни случая в затвора в Таганрог, очевидно поради изтезания и липса на храна и здравни грижи. Мария Климик, един от следователите на групата, каза, че това е „едно от най-лошите места за украинските задържани в Русия“.

Тя чу разкази за мъже, отвеждани на разпит и попита дали имат деца. „Ако някой каже, че не го правят, той е бит по гениталиите“, каза Климик, „докато охранителят казва: „За предотвратяване на размножаването“.“ И някои украински войници са били изправени на съд, каза тя, с очевидно лъжливи самопризнания, които са дали в ареста, използвани като доказателство срещу тях.

Кратка презентационна сива линия

След почти 12 месеца в плен, седем от които в Таганрог, Середняк беше освободен при размяна на затворници на 6 май, заедно с 44 други украински бойци. Той каза, че датата ще бъде отбелязана като втория му рожден ден. Същата размяна включва Серхий Ротчук, лекарят, който по-късно открива, че има фрактура на гръдната кост – състояние, свързано със значителна гръдна травма, за което той обвинява малтретирането, което е претърпял.

Телефон, показващ кадри на Artem Seredniak по време на освобождаването му
Надпис на изображението,

Средняк на снимката по време на освобождаването му

Посетих Середняк четири седмици след завръщането му, в апартамент в жилищен комплекс на левия бряг на Киев, между сесиите за физическа и психическа рехабилитация. Лекарите го диагностицираха със счупено ребро и кисти в черния дроб и бъбреците, които според тях вероятно са причинени от побоите. Seredniak вече беше възвърнал част от теглото, което беше загубил, но все още страдаше от болки в долната част на гърба и понякога му беше трудно да ходи.

На моя телефон той изгледа за първи път видео от неговата размяна, публикувано от украинското правителство. Пленниците бяха заснети да викат „Слава на Украйна!“ или „Слава на Украйна“ и да бъдат приветствани от аплодираща тълпа. Посочвайки усмихнат мъж, Середняк каза: „Това съм аз!“ Не можах да го позная. „Бях блед, кльощав, без достъп до слънчева светлина“, ми каза той. „Бяхме като прилепи, живеещи в полумрак.“

Допълнителен репортаж от Дария Сипигина и Лий Дюрант. Снимки от Лий Дюрант