През третия месец от войната на Русия срещу Украйна, сраженията продължават в източната и южната част на страната, като силите на Русия се борят да постигнат значителен напредък.

Основните точки от изминалия ден:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Украйна „може да спечели“ войната си с Русия и че офанзивата на Москва се проваля.

Той  каза това, докато дипломатите от НАТО се срещнаха в неделя в Берлин, за да обсъдят очакваните кандидатури за членство на Финландия и Швеция, както и да предоставят допълнителна подкрепа на Украйна.

Финландия потвърди намерението си да се присъедини към НАТО на съвместна пресконференция, дадена от президента и премиера на страната. Управляващата партия на Швеция също подкрепи членството на страната си, проправяйки пътя за съвместно кандидатстване със съседката си.

Турция отново изрази противопоставянето си на заявленията, твърдейки, че и Финландия, и Швеция подкрепят кюрдските групировки, които смята за „терористични“ организации.

Военното разузнаване на Обединеното кралство твърди, че Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните бойни сили, участвали при нахлуването през февруари.

Русия изстреля ракети по западния Лвовски регион на Украйна през нощта, унищожавайки военна инфраструктура, съобщиха украинските власти.

Президентът Зеленски приветства победата на украинския конкурс за песен на Евровизия и обеща, че страната му ще бъде домакин на конкурса през следващата година.

Фронтменът на победителите Kalush Orchestra заяви, че са „готови да се бият“ във войната с Русия, когато се върнат в страната си.