Какви са последните новини около конфликта:

  • Украинските сили са завършили своята „бойна мисия“ в Мариупол, според изявление на военните на страната. Това се случва, след като стотици хора бяха евакуирани от стоманодобивния завод, който беше последният упор на града под безмилостната руска бомбардировка.
  • Украинско подразделение, воюващо на север от Харков, заяви, че е достигнало руската граница. Според украинските власти руските сили се оттеглят от север след контраофанзивата на Украйна, но засилват атаките на изток.
  • Швеция и Финландия обявиха, че ще се стремят да се присъединят към НАТО. Президентът Путин каза, че влизането им в ръководения от САЩ алианс няма да създаде заплаха за Русия, но военната експанзия на територията „със сигурност ще предизвика нашия отговор“.

Украинските сили са завършили своята „бойна мисия“ в обсадения град Мариупол, според изявление на военните на страната.

Командирите на подразделения, разположени в огромния стоманодобив в града Азовстал, са получили заповед „да спасят живота на своя персонал“, се казва още в изявлението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Стотици хора бяха евакуирани в понеделник от стоманодобивния комбинат, последният упор в град, превърнал се в символ на украинската съпротива под безмилостните руски бомбардировки.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр описа операцията по евакуация в отделно видеоизявление, като отбеляза, че някои украински сили остават в Азовстал.

„Петдесет и трима тежко ранени бяха евакуирани от Азовстал в медицинско заведение в Новоазовск за медицинска помощ“, каза тя. „Още 211 души бяха откарани в Оленивка през хуманитарния коридор.

„Процедура за размяна“ ще доведе до привеждането на евакуираните у дома, каза още Маляр.

„Украйна се нуждае от живи украински герои“, каза украинският президент Владимир Зеленски в понеделник в изявление относно евакуацията, като благодари на украинските военни и преговарящите, Международния комитет на Червения кръст и ООН.
„82-ият ден от нашата защита е към своя край. Труден ден. Но този ден, както всички други, е насочен именно към спасяването на нашата страна и нашия народ“, каза Зеленски.
Руското министерство на отбраната по-рано заяви, че е установено прекратяване на огъня, за да се позволи преминаването на ранени украински военнослужещи, според държавната информационна агенция РИА Новости.