В това издание на Witness репортерите на Euronews Валери Гауриат и Золтан Сипошеги разговарят с чужденци в Унгария, наети да компенсират недостига на работна ръка в цялата страна. 

Унгарският премиер Виктор Орбан е известен с твърдата си позиция по отношение на имиграцията. Въпреки това, поради липсата на местни работници и в светлината на новите индустриални развития, унгарското правителство отваря вратите на страната за стотици така наречени „гостуващи работници“ от трети страни.

Група весели жени ни махаха, докато излизаха от неназована фабрика в края на смяната си. Те наскоро пристигнаха от Филипините с двугодишен договор.

Последвахме ги до настаняване, осигурено от прекия им работодател, унгарска компания за подбор на персонал, която им осигурява храна.

„Това място е много хубаво, има всички уреди“, каза Монет, минавайки през сервизното помещение. Тя пристигна миналия май: „Много е удобно да работиш тук, защото взимаш заплатата за себе си.“ 

Евронюз
Репортерът на Euronews Валери Гауриа разговаря с някои филипински работници Euronews

На въпрос как местното население е реагирало на присъствието им, Монет и приятелите й бяха категорични, че са били добре приети: „Не сме се почувствали дискриминирани! Хората са топли и приятелски настроени, чувстваме се добре дошли и като у дома си в Унгария!“

Миналата пролет Виктор Орбан заяви, че страната ще трябва да създаде половин милион нови работни места през следващите няколко години, като призна, че има нужда от чужда работна ръка.

Приблизително 700 000 унгарци са напуснали страната, за да работят в чужбина, главно в западноевропейските страни, в резултат на което Унгария плаче за повече работници.

„Поради нарастващото търсене на инвестиции, компаниите в Унгария все повече се опитват да намерят работна ръка от чужбина“, каза Ákos Jáhny, главен изпълнителен директор на унгарска фирма за набиране на персонал, която наема стотици работници в чужбина всеки месец, главно в Азия.

Евронюз
Ákos Jáhny, главен изпълнителен директор, Get Work Trend Kft. Евронюз

Това е тенденция, която накара ръководителя на Унгарската федерация на химичните работници да се тревожи: „Заплатите са еднакви за унгарските работници и работниците от трети страни. Тъй като работодателите трябва да плащат настаняването и храната на гастарбайтерите, унгарците са на загуба. И това прави преговорите за заплатите много по-трудни.

Темата е чувствителна в Унгария, където нов закон ще улесни въвеждането на гастарбайтери в страната.

Заложени са големи индустриални проекти, особено в сектора на електрическите батерии. Пътувахме до град Göd, където корейският гигант Samsung е създал огромна фабрика за батерии. Фирмата не отговори на нашите искания за интервю. Но местното население е въоръжено.

„Основните проблеми са шумът и въздействието, което има върху околната среда“, каза жител, пожелал да остане анонимен. „И превърнаха една къща в този квартал в хостел за гастарбайтери. Те крещят много, плюят по улиците… Културата им не е съвместима с нашата среда на живот”, добави той.

Евронюз
Кадър от производствения цех на площадката Prysmian в Унгария Euronews

По-на юг ни очакваше различна атмосфера, в град Кистелек. Посетихме фабрика за електрически кабели, собственост на унгарско-италианския енергиен гигант Prysmian.

Фирман беше един от приблизително 60-те индонезийски работници, наети от компанията, след като тя не успя да намери достатъчно местна работна ръка. „Въпреки че работата тук е трудна, мисля, че е добре, защото всички тук винаги ми помагат“, каза ентусиазирано Фирман. 

„Те подкрепят нашето кариерно развитие и ни осигуряват курсове по унгарски език. И научих много за лидерството. Мисля, че ще получа много възможности тук.”

Евронюз
Фирман, един от индонезийските служители на Prysmian, Euronews

Фирман и индонезийските му колеги бързо спечелиха уважението на унгарските си колеги. „Бяхме притеснени, но всички промениха мнението си след няколко дни. Аз съм тук от 40 години и той също ще бъде тук от 40 години”, каза Тио Просетьо, един от ръководителите на екипа в Prysmian Group, сочейки Фирман.

„Мисля, че това е бъдещето“, заключи Тиаго Фонтела Кампело, мениджър човешки ресурси на групата в Унгария. „Планираме да разширим този опит в цяла Европа. Ще виждаме все повече и повече от този вид сътрудничество в други европейски компании”.