Дните на шампанското и хайвера в Давос приключиха. Или поне хайвера вече ще е минало…

Световният икономически форум постави на лед отношенията си с Русия, включително стратегически партньорства с конгломерати, управлявани от олигарси. Подкрепен от Кремъл изследователски център в Москва и консултативен съвет, ръководен от икономическия съветник на руския президент Владимир Путин, също бяха торпилирани.

„Ние не се ангажираме с никакви санкционирани лица и сме замразили всички отношения с руски субекти“, каза за POLITICO Аманда Русо, говорител на WEF.

Може би замразен, но не и мъртъв: WEF оставя отворена възможността да служи като строител на мост между Русия и Украйна, след като активният конфликт приключи.

800-килограмовата горила от елитната глобална конферентна верига върви по опънато въже в продължение на десетилетия, когато става дума за Русия: наслаждавайки се на вниманието на Кремъл, докато се свива от лудории на олигархите.

Основателят на Форума Клаус Шваб се гордее с това, че прави годишната си среща в Давос отворена за всички желаещи, включително чрез лична връзка с Путин от началото на 90-те години.

Путин и неговият предшественик като президент Дмитрий Медведев са се обръщали към WEF пет пъти от 2007 до 2021 г. Путин дори беше поканен да говори през януари 2015 г., след нахлуването на Русия в Крим, но той отхвърли поканата.

Представяйки Путин на виртуална среща в Давос през януари 2021 г., Шваб нарече гласа на Путин „съществен“ в световните дела, повтаряйки коментар от 2009 г., че той не може да мисли за нито един проблем от глобално значение, който може да бъде решен без участието на Русия. Двамата се срещнаха за последен път в средата на 2021 г., когато Шваб каза на Путин за „особеното значение“, което придава на руските представители, участващи в събитията в Давос.

Шваб, чрез говорител, избра да не коментира директно отношенията си с Путин.

Но приливите се обърнаха. Не само, че подчиняването на Путин внезапно е декласирано, но WEF сега е принуден да се съобразява със санкциите на САЩ, ЕС и Швейцария срещу Русия, което не само означава прекъсване на връзките с руски банки и петролни компании, но и жонглиране с чувствителността на базираната в Белгия SWIFT международна система за трансфер на финанси (шестцифрен „партньор“ на WEF), от която руските субекти вече са забранени.

SWIFT не отговори веднага на искане за коментар.

Танцуващите мечки

Дори преди президентството на Путин Давос се очертаваше в съзнанието на руския елит. Поканата за WEF беше върховният печат на глобална легитимност за постсъветските бизнес лидери — и шанс да хвърлят тежестта и еврото си наоколо.

Звездният обрат на Генадий Зюганов, ръководител на Комунистическата партия на Русия, на годишната среща на WEF през 1996 г., подтикна руски бизнес лидери, включително Михаил Ходорковски и Борис Березовски, да сформират „Пакта от Давос“ – план за финансиране на президентската кампания на Борис Елцин, след това гласуване с едноцифрено число, за да се предотврати връщането на комунистите на власт.

През 90-те години руснаците купонясваха усилено в Давос, а руската делегация се раздуха. По времето, когато Путин и Медведев започнаха да говорят на сцената, беше обичайно да се намерят дузина или повече милиардери олигарси в Давос.

Дали те ще бъдат пропуснати е открит въпрос, но отсъствието на руснаци от най-високия град в Европа със сигурност ще бъде забелязано.

Олигархите в Давос бяха легендарни и известни.

През 2008 г. олимпийските шампиони по фигурно пързаляне се представиха под фойерверки. До 2016 г. миньорският магнат Олег Дерипаска внасяше костюмирани казашки танцьори, които да изпълняват за гостите си, докато модели, облечени като стюардеси, обикаляха хижа с масивни купи с черен хайвер: подаден с лъжица на гостите чрез шпатула, последван от носещите водка.

Гостите на партитата на Дерипаска варираха от американски изпълнителни директори до членове на Камарата на лордовете на Великобритания. Тълпи млади жени без значки за акредитация в Давос – универсалната система за статут на града по време на срещите на WEF – се смесиха сред тълпата, твърдейки, че са преводачи.

A Cossack band performs at an Oleg Deripaska party during the World Economic Forum in Davos.

Казашка група се изявява на парти на Олег Дерипаска по време на Световния икономически форум в Давос. | Райън Хийт/ПОЛИТИКО

До 2018 г. купоните на Дерипаска предизвикаха гнева на местните жители и партиите му се преместиха от жилищни зони в обществени места. Той отговори, като покани Енрике Иглесиас да изнесе концерт.

Между късните вечерни партита, фокусна точка за руските дейности беше Домът на Русия – инициатива на фондация Росконгрес – която зае видно място на крайбрежната улица в Давос.

Повече от 2000 участници от 85 държави се присъединиха към събитията на мястото през 2020 г., включително мениджърът на хедж фонд милиардер Рей Далио и опозорения бивш помощник-генерален секретар на ООН Фабрицио Хохшилд.

Ray Dalio speaks at Russia House in Davos during the 2020 World Economic Forum Annual Meeting.

Рей Далио говори в къщата на Русия в Давос по време на годишната среща на Световния икономически форум през 2020 г.

 

Първо Ковид, после Киев

Това вече беше тежка година за WEF, като пандемията принуди организацията да изпадне в нещо като кризисен момент.

WEF разчита на своите стратегически партньори, които плащат над $640 000, за да се присъединят към най-елитното ниво на партньорство на Форума. Това групиране включва редица руски банки, които помогнаха да се отчетат някои от 70 процента от бюджета му от 340 милиона долара през 2021 г. Но невъзможността му да събира такси за провеждане на лични събития, като годишната му среща в Давос, взриви дупка от 45 милиона долара в бюджета му.

С нахлуването на Москва в Украйна, Форумът със седалище в Швейцария ще трябва да изяде още по-голям чек: премахването на връзките на Форума с неговите руски заинтересовани страни е тотално.

Поне шестима редовни служители в Давос вече са обект на лични или организационни санкции от западните правителства.

Херман Греф – главен изпълнителен директор на Сбербанк, който е санкциониран от САЩ, Обединеното кралство и Канада – вече не е посочен като член на управителния съвет на WEF.

Кристия Фриланд, заместник министър-председател на Канада, седи в борда на WEF и ръководи усилията за изхвърляне на руски банки от SWIFT. Говорител на Freeland каза за POLITICO: „Канада ще продължи да работи в крачка с нашите партньори, за да санкционира президента Путин и неговите привърженици за тяхната непредизвикана и варварска инвазия в Украйна“, добавяйки „насърчаваме международните организации да направят всичко възможно, за да подкрепят тези усилия.“

Доходните стратегически партньорства с руски банки като Сбербанк, която за първи път стана партньор на WEF през 2008 г. и която служи като основател на Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум, са задържани, потвърди WEF.

В областта на енергетиката партньорствата на WEF с конгломерата USM Holdings, воден от Алишер Усманов – санкционираният собственик на Dilbar, най-голямата яхта в света – и ЛУКОЙЛ са задържани.

Нито USM, нито ЛУКОЙЛ отговориха на искането на POLITICO за коментар.

Според вътрешен документ, получен от POLITICO, санкционирани руски изпълнителни директори, регистрирани да присъстват на годишната среща на WEF през 2022 г. в Давос — и които сега ще бъдат забранени — включват Кирил Дмитриев (Руски фонд за преки инвестиции), Сергей Иванов (бивш началник на кабинета на Путин, сега в Алроса) и Алексей Яковицки (от санкционираната банка VTB Capital). Други изпълнителни директори, които също ще пропуснат, са Александър Дюков (Газпром нефт), Иван Стрешински (USM investments), Александър Шевелев (PAO Severstal) и Григорий Федоришин (Новолипецк Steel-NLMK).

Леонид Михелсон, основател и председател на производителя на природен газ Новатек и най-богатият човек в Русия за 2016 г., също трябваше да присъства. Михелсон досега избягваше санкциите, но загуби над 10 милиарда долара през първата седмица от инвазията на Русия в Украйна. Рустам Миниханов, президент на руския регион Татарстан, беше най-висшата политическа фигура, получила RSVP.

Московски клон на Центъра за четвъртата индустриална революция на WEF, стартиран с фанфари през октомври 2021 г., наскоро изчезна от уебсайта на WEF. Домакин на ANO Digital Economy, центърът се фокусира върху нововъзникващите технологии в областта на изкуствения интелект и интернет на нещата и работи благодарение на споразумение, договорено с Кремъл и подписано от вицепремиера Дмитрий Чернишенко.

Глобалният съвет за бъдещето на Световния икономически форум за Русия също е изтрит. Съветът беше съпредседател от Максим Орешкин, бивш министър на икономическото развитие на Русия, сега съветник на Путин, и Игор Шувалов, бивш член на руския кабинет, който сега е председател на VEB.RF, институцията за финансово развитие на страната и обект както на британските, така и на американските санкции.

Enrique Iglesias performs at an Oleg Deripaska party in Davos, Jan. 2018.

Енрике Иглесиас с изпълнение на парти на Олег Дерипаска в Давос, януари 2018 г. | Райън Хийт/ПОЛИТИКО

Морал срещу рубли

Това не е първият път, когато WEF се сблъсква със затруднения във връзка с руските си отношения.

Когато Конгресът разреши обширни санкции срещу Русия в отговор на намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 г. и анексирането на Крим, WEF се опита да ограничи достъпа на олигархите до своята конференция в Давос през 2019 г. Под натиска на Кремъл този достъп беше възстановен навреме за зимното събиране на WEF.

Благодарностите на Шваб: неявяване от Путин.

Андрей Костин, президент и председател на VTB Bank, и един от санкционираните олигарси, които WEF първоначално избягваше, критикува събирането за „липса на смислена дискусия и забележим списък с неявяващи се лица“.

Този път правният и морален натиск върху WEF стана твърде голям. Постсъветска Русия и Световният икономически форум се издигнаха заедно: всеки от тях отчаяно искаше да бъде разглеждан като велика сила.

Първоначално сделката беше сравнително проста: Путин одобри WEF, олигарсите го финансираха и на свой ред Форумът помогна за изпирането на репутацията им. Наречете го мулти-заинтересованост, наречете го транзакция, наречете го грозната истина за глобализацията. Подобно на Клаус Шваб и Владимир Путин, някога това беше бъдещето. Сега единствената им надежда е мирът.

Шваб и президентът на WEF Бьорге Бренде заявиха в изявление от 27 февруари, че „дълбоко осъждат агресията на Русия срещу Украйна, атаките и зверствата. Нашата пълна солидарност е с народа на Украйна и всички, които страдат невинно от тази напълно неприемлива война.

Двамата продължиха да обещават подкрепа за всички дипломатически усилия, свързани с прекратяването на войната, като същевременно изразиха надежда, че „разумът ще надделее и че пространството за изграждане на мостове и помирение отново се появява“.

Анди Блачфорд допринесе за тази публикация.

Източник: Politico