epa07048675 Former US Secretary of State Henry Kissinger (2-R) speaks during a panel discussion at the Bloomberg Global Business Forum in New York, New York, USA, 26 September 2018. Dozens of world leaders, gathered for the United Nations General Debate this week, and business leaders are gathering for the event, which was organized by Bloomberg Philanthropies, to discuss economic and trade issues, globalization, innovation, and competition. EPA/JOHN TAGGART

  • Хенри Кисинджър каза, че Украйна трябва да бъде готова да отстъпи територия на Русия в мирните преговори.
  • Той предупреди за риска от ескалация, освен ако мирните преговори не започнат през следващите два месеца.
  • Украйна категорично отхвърли предложението да се откаже от каквито и да е територии.

Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро, заявил в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от руски издания.

Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент.

Западът е длъжен на повлияе на Украйна с цел да възстанови преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки, твърди Кисинджър.

В Киев реагираха рязко на подобно предложение, заявявайки, че Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет. В офиса на украинския президент смятат, че Западът настоява за това в своя изгода, за да „си напълни джобовете“.

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк, който води украинската делегация на преговорите с Москва написа гневен пост в Туитър.

В него се казва:

„В кулоарите на международния икономически форум в Давос говорят: не дойде ли време за примирие, за договори с Кремъл и за връщане към бизнеса с Русия. Какво е това, нов вирус, водещ до слепота? Украйна не разменя своя суверенитет за това някой да си напълни джобовете. Най-краткият път към края на войната е – оръжие, пари, ембарго.“

„Преговорите трябва да започнат в близките два месеца, преди да са възникнали напрежения, които ще бъде трудно да се преодолеят. В идеалния случай разделителна линия трябва да бъде връщане към предишното статукво“, казва Кисинджър. Това включна Украйна с Луганска и Донецка област, а Русия – с Крим.

Според британското издание The Telegraph с тези думи политикът е призовал Украйна да отстъпи част от територията си на Русия.

Според Кисинджър, ако бойните действия не се прекратят, то те вече ще бъдат не за свободата на Украйна. „Това ще бъде нова война срещу самата Русия“, казва Кисинджър.

Според Business Insider по този начин Хенри Кисинджър е предупредил Запада, че едно унизително за Русия поражение, може да доведе до по-широка дестабилизация.

Освен това, в своята реч на форума в Давос, бившия държавен секретар на САЩ напомнил, че Русия вече 400 години е неразривна част от Европа и гарант за баланса на силите, затова европейските лидери не бива да отхвърлят перспективата за дългосрочно сътрудничество с Руската федерация. Политикът уточнил, че не си струва Москва да бъде подтиквана към съюз с Пекин.

Източник: Insider