Цените на жилищните имоти в Германия паднаха с най-стръмния си спад от началото на събирането на данни през 2000 г., като по-големите градове отбелязаха по-сериозни спадове.

Цените на жилищата в Германия паднаха най-много от началото на записите през второто тримесечие, тъй като високите лихви и растящите разходи за материали се отразиха на пазара на имоти в най-голямата икономика в Европа , според правителствени данни.

Цените на жилищните имоти паднаха с 9,9% на годишна база, най-резкият спад от началото на събирането на данни през 2000 г., съобщи федералната статистическа служба в петък.

Цените са паднали с 1,5% за тримесечието, с по-рязък спад в по-големите градове , отколкото в по-рядко населените райони.

В градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на апартаментите са паднали с 9,8%, а цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са спаднали с 12,6% на годишна база.

В продължение на десетилетие ниските лихвени проценти подхранваха имотен бум на най-големия пазар за инвестиции в недвижими имоти в Европа. Рязкото покачване на лихвите и увеличаващите се разходи за строителство сложиха край на бягството, насочвайки поредица от предприемачи към несъстоятелност, тъй като сделките замръзнаха и цените паднаха.

Разрешителните за строеж на апартаменти в Германия са намалели с 31,5% през юли спрямо година по-рано, съобщи статистическата служба в понеделник, тъй като цените на строителството са се повишили с почти 9% за годината.

Германия има за цел да строи 400 000 апартамента годишно, но се бори да постигне целта.

Германската асоциация на жилищната индустрия GdW в петък алармира за ситуацията, призовавайки за държавна подкрепа за строителните компании.

„Строителната криза в Германия се влошава с всеки изминал ден и все повече достига средните слоеве на обществото“, се казва в изявление на GdW, което представлява около 3000 жилищни компании в цялата страна.

GdW призова за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) до 7% от сегашното ниво от 19% за достъпни наеми и заеми за държавно финансиране с 1% лихвен процент в подкрепа на компаниите.

Предвижда се правителството да проведе среща на върха с индустрията в понеделник, за да обсъди ситуацията.

GdW и асоциацията на собствениците на Haus&Grund заявиха, че бойкотират срещата, тъй като имат твърде малко влияние върху нейния дневен ред.

Германският кабинет планира да представи пакет за помощ за индустрията до края на месеца, след като обяви планове за насърчаване на строителния сектор, включително намаляване на регулаторните и бюрократични изисквания.