Ръководителят на Световната банка – Дейвид Малпас предупреди, че инвазията на Русия в Украйна може да предизвика глобална рецесия, тъй като цените на храните, енергията и торовете скочат.

Дейвид Малпас каза на бизнес събитие в САЩ в сряда, че е трудно „да се види как избягваме рецесия“.

Той също така каза, че поредица от блокиране на коронавирус в Китай увеличава опасенията за забавяне.

Коментарите му са последното предупреждение за нарастващия риск, че световната икономика може да се свие.

„Докато гледаме глобалния БВП… в момента е трудно да видим как ще избегнем рецесия“, каза г-н Малпас, без да дава конкретна прогноза.

„Идеята за удвояване на цените на енергията е достатъчна, за да предизвика рецесия сама по себе си“, добави той.

Миналия месец Световната банка намали прогнозата си за глобален икономически растеж за тази година с почти пълен процентен пункт до 3,2%.

БВП или брутен вътрешен продукт е мярка за икономически растеж. Това е един от най-важните начини за измерване на това колко добре или зле се представя една икономика и се наблюдава отблизо от икономисти и централни банки.

Помага на предприятията да преценят кога да се разширят и да наемат повече работници или да инвестират по-малко и да съкратят работната си сила.

Правителствата го използват и за насочване на решения за всичко – от данъци до разходи. Това е ключов показател, заедно с инфлацията, за централните банки, когато обмислят дали да повишат или намалят лихвените проценти.

Г-н Малпас каза също, че много европейски страни все още са твърде зависими от Русия за петрола и газа.

Това е дори когато западните държави продължават с плановете си да намалят зависимостта си от руската енергия.

Той каза също на виртуално събитие, организирано от Търговската камара на САЩ, че действията на Русия за намаляване на доставките на газ могат да доведат до „значително забавяне“ в региона.

Той каза, че по-високите цени на енергията вече тежат върху Германия, която е най-голямата икономика в Европа и четвъртата по големина в света.

Развиващите се страни също са засегнати от недостиг на торове, храна и енергия, каза г-н Малпас.

Г-н Малпас също изрази загриженост относно блокирането в някои от големите градове в Китай – включително финансовия, производствен и транспортен център в Шанхай – за които той каза, че „все още имат последствия или забавяне в света“.

„Китай вече преминава през известно свиване на недвижимите имоти, така че прогнозата за растежа на Китай преди нахлуването на Русия вече беше значително смекчена за 2022 г.“, каза той.

„Тогава вълните на Covid предизвикаха блокиране, което допълнително намали очакванията за растеж за Китай“, добави той.

Също в сряда китайският премиер Ли Къцян каза, че втората по големина икономика в света е била засегната по-силно от последния кръг от блокиране, отколкото в началото на пандемията през 2020 г.

Той също така призова за повече действия от страна на служителите за рестартиране на фабрики след блокиране.

„Напредъкът не е задоволителен“, каза г-н Ли. „Някои провинции съобщават, че само 30% от предприятията са се отворили отново… съотношението трябва да се повиши до 80% в рамките на кратък период от време.“

Пълни или частични блокирания бяха наложени в десетки китайски градове през март и април, включително продължително затваряне на Шанхай.

Мерките доведоха до рязко забавяне на икономическата активност в цялата страна.

През последните седмици официалните данни показват, че са засегнати големи части от икономиката, от производителите до търговците на дребно.

Източник: BBC