Нарастващата умора от мерките спрямо COVID-19 и политизирането на реакцията на пандемията ще струват животи, тъй като светът ще бъде засегнат от нови вълни на вируса през следващите месеци, предупреди главният изпълнителен директор на Pfizer.

Алберт Бурла каза, че хората се „уморяват“ от мерките, въведени за забавяне на разпространението на вируса, докато „политиците искат да претендират за победа“. Спазването на исканията на властите хората да получат бустерни ваксини ще падне дори сред тези, които вече са ваксинирани, прогнозира той.

Това, съчетано с намаляващ имунитет от предишни инфекции и ваксинации, вероятно ще доведе до „постоянни вълни“ от варианти на COVID и смъртни случаи, каза той.

„Чувствам, когато обсъждам [COVID] с приятелите си, че хората са готови да направят компромис и да намалят летвата: може би можем да приемем още няколко умиращи стари хора [по-скоро], отколкото да трябва да работим с маска“, каза Бурла в интервю в Давос, Швейцария, където отбеляза, че малко от присъстващите на годишната среща на Световния икономически форум са били маскирани.

„Това, което ме тревожи, е самодоволството“, каза той и добави, че последствията могат да се видят след три до шест месеца.

Глобалното търсене на ваксини срещу COVID, като тази, която Pfizer разработи с германския BioNTech, е намаляло наполовина от началото на годината, според Airfinity. Групата за здравни данни каза, че хората в богатите нации не са склонни да приемат многократни бустерни ваксини, докато колебанията относно ваксината остават често срещани в по-бедните страни.

В сряда Pfizer разкри инициатива за предлагане на всички свои патентно защитени лекарства и ваксини, включително ваксината срещу COVID, на 45 нации с по-ниски доходи с нестопанска цел.

Гана, Малави, Руанда, Сенегал и Уганда бяха първите страни, които подписаха „Споразумението за по-здравословен свят“. Страните ще помогнат за идентифициране и разрешаване на препятствия извън доставката на лекарства, каза Бурла, като например необходимостта от подобряване на диагностиката, образованието, инфраструктурата и съхранението.

Pfizer покани други фармацевтични компании да се присъединят към инициативата, която е частично финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, и помоли правителствата, световните здравни власти и филантропите да осигурят публично и частно финансиране.

Бурла каза, че инициативата не е свързана с противопоставянето на Pfizer срещу предложение, водено от Индия и Южна Африка в Световната търговска организация, за предоставяне на гъвкавостта на нациите да се откажат от патенти за ваксини срещу COVID.

„Изобщо не свързвам двете. Честно казано, мисля, че това е нещо, което е правилното нещо, което трябва да се направи“, каза той.

Нанси Джекър, професор по биоетика в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сиатъл, каза, че макар планът на Pfizer да е добре дошла новина, не трябва да се оставя на компаниите с печалба да определят политика по време на глобални спешни здравни ситуации.

„Вместо това правителствата трябва да действат, за да осигурят справедливост в здравеопазването“, каза тя.

Междувременно в САЩ Бурла каза, че е загрижен, че неуспехът на Конгреса да одобри искането на администрацията на Байдън за 22,5 милиарда долара средства за ваксини и лечения за COVID може да доведе до недостиг на нацията.

Предупреждението му дойде, когато нова вълна от вируса се разпространява в САЩ с повече от 100 000 случая на ден, докладвани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Хоспитализациите също се увеличават, но средната за седем дни смъртни случаи е паднала под една десета от пика си през януари 2021 г.

Бурла каза, че Pfizer „удвоява“ производството на своето антивирусно хапче Paxlovid, защото вярва, че антивирусните лекарства скоро ще станат основният инструмент за контрол на пандемията, докато не бъдат разработени по-трайни ваксини, които биха могли да осигурят едногодишна защита и да се комбинират с ваксини срещу грип.

Pfizer наблюдаваше огнища на маймунска шарка „много внимателно“, каза той. Имаше „въпроси без отговор“ за това как се е разпространил, добави той, но дискусиите му с учените от Pfizer предполагат, че „не е много опасения, че това може да стане нещо дори близко до това, което имаме с пандемията [COVID]“.

Бурла омаловажи очакванията, че Pfizer може да използва печалбите от продажбите на ваксини срещу COVID за финансиране на големи придобивания.

„За да оправдаете [голяма сделка] пред своите заинтересовани страни, трябва да намалите разходите за сглобяването на двете“, отбеляза той, добавяйки: „Не е моментът Pfizer да прави нещо подобно… Аз не искат да прекарат следващите три години в затваряне на изследователски центрове.“