Северна Корея е изправена пред Covid бедствие. Какво означава това за Ким Чен-Ун?

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда е в голяма беда. Страната му обяви „експлозивно“ огнище на Covid-19, съобщавайки за повече от 2 милиона случая на това, което нарича „треска“ за малко повече от седмица след първия докладван случай.

В една до голяма степен неразвита и известна изолирана страна от 25 милиона, където се смята, че по-голямата част от хората не са ваксинирани, това има потенциал да бъде хуманитарна катастрофа от такъв мащаб, който би застрашил властта на почти всяко правителство. В света!

Но Пхенян не е като всяко друго правителство. Всъщност някои експерти казват, че вместо да отслаби Ким, епидемията може да го направи по-мощен – като му даде извинение да затегне хватката си.

Ким разполага с обширна пропагандна машина и способност да блокира външна информация, която може да му помогне да оформи разказа за тази криза в своя полза – точно както направиха неговите предшественици с глада от 90-те години, за който се смята, че е уморил от глад стотици хиляди севернокорейци до смърт. Тогава Пхенян представи проблемите си като „тежък поход“ – и ги обвини отчасти в наводненията и отчасти в американските санкции.

Ким вече показва признаци, че се опитва да управлява тази последна криза. Дори преди да бъде обявено огнището, Ким предупреждаваше своите служители да се подготвят за „още един, по-труден труден марш“. Това изглежда е препратка към тежък недостиг на храна, който отново е изправен пред страната и вероятно са се влошили от самите ограничения на границите, които Ким въведе, за да предотврати вируса.
Анализаторите също са подозрителни относно момента, в който Пхенян е признал огнището на Covid.

Предишното му настояване, че в Северна Корея няма Covid, беше повод за широко разпространен скептицизъм и някои предполагат, че внезапната му откритост по отношение на проблемите му е нарочно съвпаднала с посещение в региона на президента Джо Байдън, който трябваше да пристигне в Южна Корея в четвъртък вечерта местно време.

„Фактът, че Ким Чен Ун реши да излезе и да обяви публично тази здравна криза, е доста показателен“, каза Лина Юн, старши изследовател в Корея в Human Rights Watch. „(То) може да има политически елемент, очевидно.“

Това може да не е единственият начин Ким да гарантира, че Пхенян е начело на дневния ред, когато президентът се срещне с новия лидер на Юга Юн Сук Йол.

Разузнаването от Вашингтон предполага, че Ким планира или ядрен опит, или изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, за да съвпадне с посещението – оценка, споделена от Южна Корея, която е подготвила планове за отговор на потенциални „провокации“ от Пхенян. Това би отговаряло на скорошното поведение на Ким. Според Сеул, в същия ден, когато Северна Корея обяви избухването си, тя изстреля три балистични ракети с малък обсег във водите между Корейския полуостров и Япония.

Неизвестно е дали проблемите на Ким с Ковид ще го отклонят от подобна демонстрация на сила, или това ще го направи по-войнствен?

„Най-тежкото извънредно положение“

Докато Пхенян може да търси внимание, малцина биха предположили, че преувеличава избухването си. Всъщност доскоро липсата на официално съобщени случаи предизвикваше широко разпространен скептицизъм.

Официалният брой на смъртните случаи към четвъртък е бил 62 смъртни случая, но експерти казват, че реалната цифра може да е много по-висока и вероятно ще нарасне.

Държавните медии съобщиха, че проби от някои пациенти показват, че те носят вариант Omicron, чиято висока трансмисивност може да се окаже опустошителна за популация, която не само до голяма степен е неваксинирана, но – ако се вярва на официалните сведения – няма естествена имунитет чрез предишни инфекции.

Не е известно Северна Корея да е внасяла ваксини срещу коронавирус – въпреки че отговаря на условията за глобалната програма за споделяне на ваксини Covid-19, Covax. Миналата година тя публично отхвърли офертата за близо три милиона дози китайски ваксини Sinovac Covid-19.

В понеделник три севернокорейски товарни самолета излетяха до Китай и обратно, според представител на правителството на Южна Корея, запознат с въпроса. Не е известно какво са превозвали самолетите, но рядкото пътуване дойде, след като Китай обеща да помогне на Северна Корея с огнището на Covid.

„Няма доказателства, които да показват, че Северна Корея има достъп до достатъчно ваксини, за да защити населението си от Covid-19“, каза изследователят от Amnesty International за Източна Азия Борам Джанг.
„С първата официална новина за огнище на Covid-19 в страната, продължаването по този път може да струва много животи и би било несъзнателно пренебрегване на защитата на правото на здраве.

В отговор Ким изглежда необичайно готов да признае проблемите, пред които е изправена страната му, като обяви „най-тежкото извънредно положение“ и нареди на всички провинции и градове да бъдат блокирани.
Но дали това ще предизвика гняв на народа срещу него изглежда малко вероятно за много експерти, като се има предвид способността на Ким да манипулира значителната пропагандна машина на държавата – стига да може да предотврати пряко въздействие на кризата върху управляващите елити в страната.

„Ако висшият елит започне да умира масово (ние не знаем дали са ваксинирани) и ако много от тях умрат от това, може да има въпроси защо Северна Корея не е направила ваксинирайте по-рано“, каза Чад О’Карол, управляващ директор на базирания в Сеул NK News.

Откакто беше обявено огнището, наред с видеоклипове, които казват на хората какво да правят, ако проявят симптоми на Covid, държавната телевизия посвети много време на клипове на Ким, който инспектира епидемични командни центрове и аптеки – може би предназначени да покажат, че той контролира положението.

Тест на здравеопазването и лидерството на Ким

Въпреки това Юн от Human Rights Watch каза, че самият факт, че Пхенян публично признава кризата, предполага, че има „много сериозни опасения“ относно огнището и потенциала за разпространението му.
„(Северна Корея) има неваксинирано население и хронично недохранване и те нямат лекарства за лечение на основните симптоми на Covid-19“, каза Юн. „Северна Корея е много по-крехка от всяка друга страна, която познаваме.“

Юн каза, че Северна Корея сега спешно се нуждае от чуждестранна помощ, по-специално ваксини и лекарства, и дори да приеме помощ – предложенията са пристигнали както от Юга, така и от Световната здравна организация – процесът на ваксинация вероятно ще бъде бавен, защото в страната липсва инфраструктурата за съхранение или транспортиране на ваксини.

„Това ще изпита лидерството му и ще създаде известна спешност за много креативно разказване на истории в севернокорейския пропаганден апарат“, каза О’Карол от NK News.

Приоритет за държавните медии на Ким ще бъде да обяснят защо строгите ограничения на границите не успяха да задържат Omicron навън. О’Карол посочи, че не само тези блокирания са се провалили, но те са били движещ фактор за сериозния недостиг на храна, пред който са изправени страните, тъй като са предотвратили доставките на зърно и торове.

Една от възможностите за Ким би била да организира публично шоу на смирение.

„Виждали сме Ким Чен Ун да плаче за жертвите на нацията (в миналото) – мисля, че това е нещото, което той може да направи, за да тушира ​​възмущението“, каза О’Карол.

„Гражданите на Северна Корея определено са преминали през много“, каза той. „Първото нещо, което би могъл да направи, е наистина да се извини и да поеме някаква вина за това.

Междувременно, ако Ким наистина мисли за демонстрация на сила, която да съвпадне с посещението на Байдън, може би е добре да помисли за едно от последните си демонстрации на сила.

О’Карол каза, че времето на избухването на заразата в Северна Корея предполага, че мащабният военен парад, проведен от Ким миналия месец, за да отбележи 90-ата годишнина от основаването на нейната армия, се е превърнал в „супер разпространяващо събитие“.

Тълпи, наблюдаващи парада, бяха показани на филм, на който не се виждаха маски за лице.

„Знаем, че долетяха граждани от цяла Северна Корея, за да присъстват и отпразнуват това събитие“, каза той. „Това е идеалната паничка на Петри за разпространението на вируса, така че мисля, че този парад ще остане в историята като много лоша идея за Северна Корея.

Автор: Джейк Куон / CNN