Икономиката на Япония нарасна много по-бързо от очакваното през трите месеца до края на юни, тъй като слабата валута на страната стимулира износа.

Третата по големина икономика в света отчете ръст на своя брутен вътрешен продукт (БВП) с 6% на годишна база през периода.

Това е около два пъти по-висок от прогнозирания от икономистите темп на растеж и бележи най-голямото покачване от почти три години.

Спадът в стойността на йената помогна на износителите, тъй като произведените в Япония стоки станаха по-евтини за потребителите по света.

Валутата на Япония падна рязко спрямо основните валути през последните месеци и е намаляла с повече от 10% спрямо щатския долар тази година.

„Слабата йена стои зад положителните стойности на БВП“, каза главният икономист на Fujitsu Мартин Шулц пред BBC.

БВП е един от най-важните инструменти за разглеждане на това колко добре или зле се справя една икономика. Той помага на бизнеса да прецени кога да се разшири и да наеме повече хора и позволява на правителството да определи колко да данъци и разходи.

Печалбите на производителите на автомобили в страната – включително Toyota, Honda и Nissan – бяха повишени през последните месеци, тъй като те видяха увеличено търсене за износ.

Докато слабата валута прави това, което страната внася по-скъпо, цените на стоките на световните пазари, като петрола и газа, паднаха през последните месеци.

Това доведе до спад в стойността на вноса с 4,3% спрямо предходното тримесечие, което Нобуко Кобаяши от EY нарече „основен виновник за растежа на БВП“.

Икономиката на Япония беше подпомогната и от нарастването на броя на туристите, след като правителството премахна граничните ограничения в края на април.

Към юни броят на чуждестранните посетители в Япония се е възстановил до повече от 70% от нивата преди пандемията, според националния орган по туризъм на страната.

Разходите на туристите също се очаква да дадат още по-голям тласък на икономиката на страната от този месец, след като Китай премахна забраната за групови пътувания.

Преди пандемията китайските посетители представляваха повече от една трета от туристическите разходи в Япония.

Това помага да се компенсира въздействието на забавящото се възстановяване на потреблението в самата страна след пандемията.

„Основната трудност за втората половина на Япония обаче е, че местната икономика се охлажда“, каза г-н Шулц.

Според Марсел Тиелиант от Capital Economics детайлите на данните „не бяха толкова впечатляващи, колкото заглавието“.

Той подчерта редица проблеми, включително спад в частното потребление, което представлява повече от половината от икономиката на Япония.

Заплащанията на японските работници нарастват с най-бързия темп от 28 години, но с инфлацията, която се движи близо до най-високото ниво от четири десетилетия, заплатите спадат в реално изражение за повече от година.