Видели сте жена, която ви е харесала, приближавате се до нея и й предлагате да се запознаете, каните я на кафе… И какво чувате като отговор? “Не!”

Какъв удар по самочувствието ви! Но това не означава, че не трябва повече да го правите – просто трябва да се научите да преживявате отказа и да не се депресирате от това.

Според шведски психолози от Университета на Стокхолм има 10 най-разпространени причини, поради които жените могат да ви откажат:

1. Егоизъм или просто омраза към мъжкия пол. В съвременното общество има много хора както от единия, така и от другия пол, които се грижат сами и само за себе си и не се вълнуват особено от чувствата на другите. Те смятат, че следва да “отдават своята сексуална енергия“ на максимална цена. Затова на представителите на противоположния пол често му се налага буквално да си измолва ласките. На някои жени пък просто им харесва да унижават, както смятат те, мъжкото достойнство или да поставят мъжете в неудобно положение.

2. Безпаричен вид. При избора на кандидат въпросът за неговата състоятелност стои не на последно място, затова ако изглеждате като човек без пари, смятайте, че ще имате малко шансове за „да“. Избирайте жени, които не изглеждат толкова претенциозни или „скъпи“.

3. Нейното сърце е заето. Тя вече си има мъж и не търси нови запознанства.

4. Тя е опитна кокетка. Много жени с ниско самочувствие и омъжените жени обикновено попадат в тази категория, защото те имат необходимост да се чувстват сексуално привлекателни. Затова те могат и да ви дават знаци, че откликват на поканата, но в действителност не е така. На тях само им е необходимо да удовлетворят своето самолюбие и да почувстват своето превъзходство и да си поиграят с вас,  оставяйки ви нещастни.

5. Тя има емоционални проблеми. Тази категория жени е срещала на пътя си само “повредени” мъже. Затова те най-често винят мъжкия пол за всички свои неуспехи. Те биха ви отхвърлили само защото сте един от тях – представител на мъжкия пол. Абсолютни мъжемразки.

6. Първата ви крачка е била погрешна. На една жена се харесва, ако поставите ръка на рамото ѝ и да  кажете “здравей, мила” , но друга ще сметне това за връх на нахалството и ще ви “отреже”. Оценявайте реално жената: нейния социален статус, образование. Това, което работи при продавачката на пазара не е подходящо за жената-интелектуалец.

7. Неправилно избран момент. Жената може да ви отхвърли и по причини, които не се отнасят до вас: тя има сериозни проблеми, в лошо настроение е, смята, че днес изглежда зле и т.н. По друго време същата жена би ви отговорила с взаимност. Научете се да преценявате моментите.

8. Преживява криза от предишна връзка. Ако поканите жена на среща и чуете в отговор „Не искам с никого да се срещам, трябва ми малко време, за да разбера себе си” това обикновено означава, че тя още преживява разрива на предишните си отношения и не се интересува от нова връзка. В подобен случай е по-добре да общувате като приятели, а после всичко ще се разбере и може и да имате шанс.

9. Слабак. Ако сте неуверени в себе си и ви се подкосяват краката, губите дар слово, когато жената е до вас, не разчитайте, че тя ще се съгласи да се среща с вас. Най-много ще ви “удостоят” със статуса на приятел. Когато мъжът се запознава, той трябва да прави това уверено, без обаче да крие своята неувереност чрез грубост или нахалство. Запомнете – излишния „мачизъм“ само може да ви навреди.

10. Просто не ѝ харесвате. Неприятно, но от друга страна лесно – тук нищо не може да се направи. Или ѝ се харесвате, или не. Научете се да живеете с това и не драматизирайте излишно.

И така, съществуват неща, които можете да промените (например вашето поведение) и такива, които не зависят от вас. Въпреки това, много е трудно да се приеме отказ без да “си го сложиш на сърцето”. Освен това, всичко става с опит, колкото повече се опитвате, толкова по-малко ще ви огорчават неуспехите и толкова по-бързо ще започнете да разбирате различните жени. Също и сигналите, които те ви изпращат.

А ако някой смята, че изброените по-горе важат само в едната посока – от жените към мъжете, просто сменете рода на местоименията и лесно ще получите обратната гледна точка.