People leave the Uvalde Civic Center following a shooting earlier in the day at Robb Elementary School, Tuesday, May 24, 2022, in Uvalde, Texas. (William Luther/The San Antonio Express-News via AP)

Какво знаем досега – накратко?

  • Най-малко 19 деца и двама възрастни бяха убити при стрелба в начално училище Роб в Увалде, Тексас, във вторник, според Министерството на обществената безопасност на Тексас.
  • Заподозреният, идентифициран като 18-годишният Салвадор Рамос, е мъртъв, съобщиха служители.
  • Въоръженият мъж е застрелял баба си преди масовата стрелба, казват властите, и тя остава в болница в критично състояние.
  • Президентът Джо Байдън призова САЩ да превърнат колективната си болка в политически действия след най-смъртоносната стрелба в начално училище след Санди Хук през 2012 г.

Какво се случи?

Най-малко 19 ученици и 2-ма възрастни бяха убити във вторник при масова стрелба в началното училище Роб в Увалде, Тексас, на около 80 мили западно от Сан Антонио, съобщиха властите.

Въоръженият мъж, идентифициран от официални лица като Салвадор Рамос, е мъртъв и се смята, че е действал сам. Губернаторът на Тексас Грег Абът каза, че 18-годишният заподозрян е посещавал гимназия в Увалде.

Стрелбата беше най-смъртоносната в основно училище след клането в Санди Хук през 2012 г. в Кънектикът, при което загинаха 26 души, включително 20 деца на възраст между 6 и 7 години.

Ето най-новата информация:

Заподозрян е застрелял баба, преди да отиде на училище: Смята се, че Рамос е застрелял баба си, преди да се отправи към основното училище, казват три източника от правоохранителните органи на CNN. Бабата е хоспитализирана в критично състояние,  каза Ерик Естрада – сержант от отдела за обществена безопасност на Тексас.

Въоръженият мъж е носил бронежилетка и катастрофирал с автомобила на баба си преди атаката:

Заподозреният блъсна автомобила си в канавка близо до училището, преди да се опита да влезе в помещението, каза Естрада пред CNN. Правоприлагащите органи конфронтираха заподозрения, но той успя да влезе вътре, където „влезе в няколко класни стаи и започна да стреля с огнестрелното си оръжие“, каза Естрада.

Според Министерството на вътрешната сигурност на САЩ двама агенти на граничния патрул са били ранени от стрелеца, който се е барикадирал вътре. „Рискувайки собствения си живот, тези гранични патрули и други служители се поставят между стрелеца и децата на местопроизшествието, за да отвлекат вниманието на стрелеца от потенциалните жертви и да спасят животи“, каза говорителят Марша Еспиноза.

Снимка на оръжия, публикувана в социалните медии:

Снимка на две пушки в стил AR15 се появи в акаунт в Instagram, свързан с стрелеца само три дни преди стрелбата във вторник. Неговата страница в TikTok има само една публикация от мобилна игра, но биографията под снимката на потребителския му профил гласи: „Децата да се страхуват, Irl“ или в реалния живот.

Останалата част от учебната година е отменена: д-р Хал Харел, началник на консолидирания независим училищен район Uvalde, каза, че останалата част от учебната година, която трябваше да приключи в четвъртък, е отменена. В сряда сутринта окръгът ще осигури „консултиране и подкрепа за скръб в гражданския център за нашите ученици“, каза той.

Байдън призовава американците „да превърнат тази болка в действие:“ президентът Джо Байдън призова САЩ да превърнат колективната си болка в политически действия след стрелбата във вторник. „Къде, за Бога, е нашият гръбнак, да имаме смелостта да се справим и да се изправим срещу лобитата? Време е тази болка да се превърне в действие“, каза той.

През 2022 г. е имало повече масови стрелби, отколкото дни: вторник, 24 май, беше 144-ият ден в годината. През 2022 г. е имало най-малко 212 масови стрелби, според нестопанската организация Gun Violence Archive. CNN и GVA определят масовата стрелба като стрелба, при която са ранени или убити четирима или повече души, без стрелеца.