3d rendering of red financial arrows broke concrete floor

Световната икономика е в супер странно състояние в момента. Дори и за експертите!

Почти всеки, който иска работа, може да има такава. Икономиката е толкова гореща, че цените растат по-бързо, отколкото когато и да било от 80-те години на миналия век. Пазарът на жилища гори. Потребителите харчат като луди.

И все пак продължаваме да чуваме думата „рецесия“, сякаш отново е 2007 г. Какво става?

Истината е, че вероятно сега не сме в рецесия (въпреки че е възможно), но има много признаци, че тя е близо. Буквално зад ъгъла.

Знак 1. Фед повишава лихвите
Инфлацията е буйна и инструментът на Федералния резерв за борба с нарастващите цени се крие в способността му да определя по-високи лихвени проценти. Това прави заемите по-скъпи и забавя икономиката – нарочно.

Проблемът е, че Фед беше супер-дупер закъснял с повишаването на лихвите. Инфлацията представляваше нарастваща загриженост през цялата 2021 г., но централната банка започна да повишава лихвите едва през март 2022 г. Така че Фед трябва да играе на догонване – и да предприеме много по-драстични действия, отколкото би, ако беше започнал да повишава лихвите миналата година.

Миналата седмица Фед повиши лихвите с половин процентен пункт, най-голямото еднократно повишение на лихвите от 22 години.
Председателят на Фед Джером Пауъл каза този месец, че централната банка ще продължи да повишава лихвите с половин процентен пункт в края на всяка среща, докато не се увери, че инфлацията е под контрол – и след това Фед ще продължи да повишава лихвите с една четвърт пункт за Известно време.
Фед е убеден, че може да повиши лихвите, без да потопи икономиката в рецесия. Но това така нареченото меко кацане се оказа неуловимо в миналото и много банки от Уолстрийт вярват, че Фед ще създаде рецесия, за да преодолее инфлацията.

Знак 2. Фондовият пазар е в режим на продажба на всичко
Крайният страх е преобладаващото настроение на Уолстрийт тази година. Индексът на страха и алчността на CNN Business е на мизерните шест от 100.

След като достигна рекордните си нива в началото на януари, фондовият пазар загуби почти една пета от стойността си – потъвайки акциите близо до територията на мечи пазар. Nasdaq (COMP) вече е дълбоко в мечи пазар. Повече от 7 трилиона долара се изпариха от фондовия пазар тази година.

Загрижени, че по-високите лихвени проценти ще подкопаят печалбите на компаниите, инвеститорите се насочват към излизане.

Това е лоша новина за пенсионните планове на хората. Това също е нежелана новина за редица инвеститори, които разчитат на пазара за доходи, включително дневни търговци, които са разчитали, че фондовият пазар расте в практически права линия през по-голямата част от десетилетието. И това не е чудесно за настроенията на потребителите.

Въпреки че малка част от американците активно инвестират в фондовия пазар, когато видят море от червено до тикера на CNN или на екраните на телефоните си, това исторически е карало хората да спират. Потребителските настроения спаднаха до най-ниското си ниво от 11 години през май.

Това е потенциално лоша новина за икономиката, тъй като потребителските разходи съставляват повече от две трети от брутния вътрешен продукт на Америка.

Знак 3. Пазарът на облигации
Когато инвеститорите не са толкова активни по отношение на акциите, те често преминават към облигации. Не и този път.

Безопасните държавни ценни книжа на САЩ се разпродават. Когато цените на облигациите падат, доходността се покачва – и доходността на 10-годишните държавни ценни книжа надхвърли 3% този месец за първи път от 2018 г.

Това обикновено се случва, когато Фед повишава лихвите – по-високата цена на заема прави облигациите по-малко ценни при падежа им, така че по-високото лихвено плащане по облигациите (доходността) ще помогне за компенсирането и ще ги направи по-привлекателни за инвеститорите.
Облигациите също бяха разпродадени, тъй като Фед реши да разгърне огромното си портфолио от облигации, които купуваше след пандемията, за да подкрепи икономиката.
Тъй като облигациите се разпродават и инвеститорите стават все по-страшни от икономически спад, разликата между доходността на краткосрочните и дългосрочните облигации се свива. Доходността по двугодишните държавни ценни книжа за кратко се повиши над тези по еталонните 10-годишни облигации през март за първи път от септември 2019 г. Тази т.нар. инверсия на кривата на доходност предшества всяка рецесия от 1955 г. насам, произвеждайки „фалшиво положително“ просто един път, според Федералната резервна банка на Сан Франциско.

Знак 4. Хаос по целия свят
Нищо от това не се случва във вакуум. Русия продължава смъртоносната си инвазия в Украйна, която задуши веригите за доставки и доведе до високи цени на енергията. Китай продължава да блокира някои от най-големите си градове, тъй като случаите на Covid остават високи. А недостигът на работна ръка доведе до скока на заплатите и възпрепятства нормалния поток на стоки по света.

Русия продължава да заплашва европейските държави, като спира енергийните им доставки, което може да потопи икономиките на ЕС в рецесия. Икономиката на Китай се забави драстично, тъй като задържа работниците у дома като част от политиката си за нулева Covid.

Това, което се случва в чужбина, може да се прехвърли и върху Съединените щати, като навреди на американската икономика във възможно най-лошия момент.

Какво да правя?

Добре, значи скоро може да настъпи рецесия… Ето какво не трябва да правите: Да изпадате в паника!

Дори рецесията да е неизбежна, не се знае колко тежка ще бъде тя. Но никога не е лошо да планирате най-лошото. Ето няколко начина, по които финансовите съветници казват, че можете да защитите финансите си от спад.

Осигурете си нова работа сега: С изключително ниска безработица и много работни места това е пазар за търсещи работа. Това може да се промени бързо в рецесия.

Печелете от бума на жилищата: Ако сте се колебали относно продажбата на дома си, сега може да е моментът да действате. Цените на жилищата в Съединените щати се покачват с близо 20% на годишна база, но лихвите по ипотечните кредити също се покачват, което в крайна сметка ще ограничи търсенето.

Заделете малко пари настрана: Винаги е добра идея да разполагате с ликвидни активи — пари в брой, фондове на паричния пазар и т.н. — за покриване на спешни нужди или неочаквани спешни случаи.

И накрая, някои мъдри съвети за всеки пазар: Не позволявайте на емоциите ви да надделеят над вас. „Останете инвестиращи, останете дисциплинирани“, казва сертифицираният финансов плановик Мари Адам. „Историята показва, че това, което хората – или дори експертите – мислят за пазара обикновено е погрешно. Най-добрият начин да постигнете дългосрочните си цели е просто да останете инвестирани и да се придържате към разпределението си.“

Източник: CNN