Компанията стартира споразумение за „по-здрав свят“ в Давос и говори с други фармацевтични фирми да предприемат подобни стъпки.

Pfizer обяви, че ще доставя всички свои настоящи и бъдещи защитени с патент лекарства и ваксини с нестопанска цел на 45 страни с по-ниски доходи и разговаря с други големи производители на лекарства за подобни стъпки.

Обявявайки „споразумение за по-здравословен свят“ на годишната среща на Световния икономически форум (WEF) в Давос, базираната в Ню Йорк фармацевтична фирма се ангажира да предостави всичките си продукти, които се предлагат в САЩ и Европа на цена от 1,2 милиарда души във всичките 27 страни с ниски доходи като Афганистан и Етиопия, плюс 18 страни с по-ниски средни доходи, включително Гана.

По-рано Pfizer беше обвинен в „пандемична печалба“ заради огромните приходи, които генерира от лекарства, свързани с коронавируса през последните две години. Компанията направи почти 15 милиарда долара продажби само за три месеца от ваксината Covid-19, която разработи с германския BioNTech и новото си хапче Covid за хора, които са изложени на висок риск от тежко заболяване.

„Живеем във време, в което науката все повече демонстрира способността си да се справя с най-опустошителните болести в света“, каза Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer. „За съжаление, в нашия свят съществува огромна разлика в справедливостта на здравето, която определя кой от нас може да използва тези иновации и кой от нас не.

Той каза на срещата на WEF в Швейцария: „Сигурен съм, че другите фармацевтични компании ще последват. Говорих с няколко от главните изпълнителни директори и те искат да бъдат част от това. Така че лекарствата ще бъдат налични, надявам се, но няма да са достатъчни. Трябва също да работим на място за диагностика, лечение и за това се нуждаем от помощта на СЗО, Лекари без граници и много други организации.

Jayasree Iyer, главен изпълнителен директор на базираната в Холандия независима група Access to Medicine Foundation, каза: „Въз основа на нашето изследване, ангажиментът на Pfizer покрива правилните продукти, като разглежда цялото портфолио от патентовани продукти, правилните страни, като се фокусира върху най-бедните държави и правилните партньорства чрез работа с правителства и международни здравни организации.

„Но трябва да видим как ще се развие; ангажиментът трябва да ни движи напред, от ваксина към ваксинация, от лекарство към лечение.“

На друго място в Давос в сряда медицинска сестра от Либерия Джордж По Уилямс организира „пляскане за печалба от фармацевтични продукти“ в знак на протест срещу печалбите, направени от производителите на лекарства, някои от които, включително Pfizer, отказват да се откажат от патенти за ваксини срещу Covid-19.

Уилямс каза: „Ако исках да спечеля това, което главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла направи миналата година, ще трябва да работя всеки ден до 6100 г. сл. Хр. Но това, което ме кара наистина да се ядоса, е, че Бурла и много от неговите приятели милиардери тук в WEF правят всичко възможно, за да блокират исканията ни за отказ от патент – само за да могат да правят още повече пари.

Pfizer преди това беше обвинен в „пандемична печалба“ заради огромните печалби, генерирани от нейните лекарства, свързани с коронавируса. Снимка: Лукас Агуайо/Anadolu Agency/Getty Images

Бурла получи 24 милиона долара заплащане, бонуси и опции за акции за 2021 г., когато печалбата на компанията за цялата година се удвои повече от 15% спрямо 2020 г.

Pfizer заяви, че други ще се борят да произведат своята иРНК ваксина – една от само две на пазара – тъй като включва повече от 280 материала от 86 доставчици в 19 страни. Moderna, която прави другата mRNA Covid jab, обеща да не налага своите патенти за ваксини срещу коронавирус в някои страни с ниски и средни доходи.

В рамките на новата си инициатива Pfizer работи в тясно сътрудничество със служители в здравеопазването в Руанда, Гана, Малави, Сенегал и Уганда, за да предостави експертен опит в подкрепа на диагностиката, обучението и обучението на лекари и медицински сестри и подобрения на инфраструктурата, за да гарантира, че всички лекарства и ваксини могат да достигнат до тези в трябва. Поуките, извлечени от тези пет държави, ще бъдат приложени при внедряването в останалите 40 държави.

Заедно с Бурла се появи Пол Кагаме, президент на Руанда, който каза: „Бързият и достъпен достъп до най-модерните лекарства и ваксини е крайъгълният камък на глобалната здравна справедливост. Ангажиментът на Pfizer по споразумението поставя нов стандарт, на който се надяваме да се подражава от други.“

Лазарус Чаквера, президентът на Малави, го нарече „историческо и безпрецедентно споразумение“, което обединява лицата, вземащи решения от правителствата, частния сектор и гражданското общество. „Това не е подарък, а истинско партньорство“, каза той.

Pfizer работи с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за разработване на нови продукти като ваксини за предотвратяване на смъртоносния стрептокок от група В и за респираторен синцитиален вирус, който може да бъде сериозен за деца и възрастни хора.