Според Business Insider, компанията на Илън Мъск – SpaceX е платила 250 000 долара на стюардеса, за да не споделя публично за скандала и да не съди компанията, след като Илън Мъск уж ѝ е предложил сексуално партньорство.

Според една от приятелките на предполагаемата жертва, тя е работила като член на екипажа на частен самолет на SpaceX. Стюардесата разказва, че по време на един от полетите Мъск я помолил да му направи масаж на цялото тяло в отделно помещение. Съобщава се, че това не е необичайно и SpaceX в действителност е търсила стюардеса с лиценз за масажистка. Твърди се, че по време на масажа, обаче Мъск махнал чаршафа, покриващ долната половина на тялото му и открито си поискал секс.

Според приятеля ѝ, който е дал интервю пред Business Insider, служителката отказала да предостави на Мъск сексуални услуги и била „много разстроена“ след полета. Впоследствие SpaceX намалява броя на смените, което стюардесата приема като знак за отмъщение. Твърди се, че самият инцидент е станал в края на 2016 г.

Отбелязва се, че през 2018 г. служителката е подала жалба в отдела за човешки ресурси на SpaceX, като е заявила, че кариерата ѝ в компанията е пострадала заради отказа ѝ. Компанията препраща жалбата към медиатор, а не към съд или арбитър, и подписва споразумение за освобождаване на стюардесата с обезщетение от 250 000 долара. Съгласно условията на споразумението ѝ е забранено да казва каквото и да било лошо за Мъск или неговите компании, включително SpaceX и Tesla, или за споразумението и  плащането.

Приятелят на стюардесата не е подписал споразумение за неразкриване на информация и не се е консултирал с нея, преди да предаде историята на медиите.

Предполагаемата жертва е отказала коментар. Името на стюардесата и нейния приятел не са посочени в публикацията.

Самият Илън Мъск заяви, че това е политически мотивирано действие. Няколко дни по-рано той коментира в Twitter, че „политическите атаки срещу мен ще ескалират драстично през следващите месеци“ и че самият той ще стане жертва на „кампания от мръсни трикове“.

Бизнесменът също така се пошегува, че „най-накрая има повод да използвам името Elongate.

Според редактора на Business Insider туитовете на Мъск са били публикувани малко след като изданието е потърсило коментар. По този начин той създава впечатлението, че Мъск се опитва да изпревари публикацията, като накара хората да не вярват на твърденията. Изданието твърди, че е поискало повече време за отговор, но не го е предоставило и след удължаването на крайния срок.

Служители на SpaceX и Tesla обаче и преди са твърдели, че и в двете компании има култура на сексуален тормоз, ръководена от Мъск. Един от служителите на SpaceX заяви, че компанията не е предприела смислени действия след съобщения за тормоз от страна на колеги и Tesla е изправена пред множество съдебни дела, защото нейният отдел за човешки ресурси не е успял да защити работниците, които са били „обективизирани, заплашвани, докосвани и предлагани за среща в завода“.

Един от служителите казва, че туитовете на Мъск, които понякога съдържат сексуални намеци, помагат да се даде пример за поведението на служителите.

Източник: Business Insider