Ръководителят на украинската морска бригада се обръща към техническия магнат Илон Мъск да помогне на войниците да избягат от стоманодобивния завод, обсаден от руските сили.

Майор Сергей Волина, изпълняващ длъжността командир на 36-та отделна бригада морска пехота, отправи в сряда своя призив към най-богатия човек в света чрез Twitter. „Волина“ е сред украинските сили, укрити в „Азовстал“, последният упор срещу руските сили в южния пристанищен град Мариупол. Молбата на Волина идва, когато украинските власти се стремят да постигнат споразумение с Русия за отстраняване на ранените си войници.

„Хората на @elonmusk казват, че идвате от друга планета, за да научите хората да вярват в невъзможното“, написа Волина в своя туит. „Нашите планети са една до друга, тъй като аз живея там, където е почти невъзможно да оцелеем. Помогнете ни да излезем от Азовстал в страна-посредник. Ако не вие, тогава кой? Дайте ми подсказка.“

Волина каза в публикация във Facebook, че е създал акаунт в Twitter само за да се обърне към Мъск, който оглавява гиганта за електрически автомобили Tesla и компанията за космически транспорт SpaceX. В момента Мъск финализира придобиването на Twitter. В публикацията си Волина помоли „всеки човек на планетата Земя, помогнете на Илон да види моя призив“, позовавайки се на оптимистичната перспектива на главния изпълнителен директор за бъдещето.

Миналия месец Волина публикува вирално видео във Фейсбук, в което моли световните лидери да изведат украинските сили от завода, след като бяха силно превъзхождани от руските си колеги. Във видеото той обеща „няма да слагаме оръжията си“. Той поднови призивите си към световните лидери да помогнат за евакуацията на силите в публикация във Facebook във вторник.

Украинските сили в завода Азовстал са изправени пред тежки условия, с недостатъчна храна и медицински грижи за ранените. Батальон „Азов“, подразделение на Националната гвардия на Украйна, описва „напълно антихигиенични условия, с отворени рани, превързани с нестерилни остатъци от превръзки“.

„Настояваме за незабавна евакуация на ранените военнослужещи в контролирани от Украйна територии, където ще им бъде оказана помощ и подходящи грижи“, казаха от бригадата.