САЩ спряха да бомбардират Камбоджа преди половин век. Но камбоджанците все още умират от „бомбитата“, които са „посети“ в земята им.

В един много ясен ден, 12 години след като войната в Съединените щати приключи, Червените кхмери бяха свалени от власт и убийствата в „полетата на убийството“ бяха приключили, аз летях с малък самолет над източна Камбоджа.

Едно, две, три… 10, 11, 12… Продължих да броя. Загубих броя на пълните с вода кратери от бомби B-52, които виждах.

Преди 50 години, на 15 август, след натиск от Конгреса на САЩ, тогавашният президент Ричард Никсън се съгласи да прекрати всички бомбардировки над Камбоджа. Бомбардировките над съседен Лаос са приключили няколко месеца по-рано.

През октомври 2006 г. се разви зловещо състезание. Учени от университета Йейл, които преглеждат военновъздушните архиви на американските военновъздушни сили, разкриха, че Камбоджа е била атакувана дори по-мащабно, отколкото се смяташе първоначално. От базите в Тайланд и Гуам самолетите B-52 Stratofortress, както и по-малките самолети извършиха повече от 230 000 полета, изхвърляйки 2 756 941 тона смъртоносни експлозиви върху 113 716 цели в Камбоджа.

Преди това Лаос претендираше за съмнителната титла „най-бомбардирана нация“. Американските самолети изсипаха там 2 093 100 тона дъжд. Тези числа, разбира се, трябва да бъдат сравнени с тоновете всички видове експлозиви и запалителни вещества, доставени по въздуха, поразили Северен и Южен Виетнам през 20-те години на война – брой, оценен на повече от 5 милиона.

Въздушните нападения започнаха срещу Лаос през 1964 г. и Камбоджа през 1965 г., по времето, когато и двете бяха технически „неутрални“ във войната в съседство. Бомбардировките рязко ескалираха през 1969-70 г. и продължиха до 1973 г.

В ранните етапи и президентите Джонсън, и Никсън проведоха кампаниите „тайно“. Въпреки че очевидно не е тайна за атакуваните, и двете американски администрации отказаха информация на Конгреса и медиите и твърдяха, че атаките са били срещу цели във Виетнам.

Най-смъртоносният единичен удар на B-52 в Камбоджа се случи само седмица преди спирането на бомбардировките. В това, което по това време беше описано като „произшествие с прицелване“, 20 тона експлозиви бяха пуснати в град Неак Луонг на река Меконг, убивайки или ранявайки критично 405 цивилни.

Грешките не бяха изненада за анализаторите на данни от Йейл. Намерението, разбира се, беше да се осакатят комунистическите сили, за да се запазят съюзниците на САЩ – правителствата на Камбоджа в Пном Пен и на Южен Виетнам в Сайгон.

В надпреварата да бомбардират възможно най-много през последните седмици, ВВС на САЩ се оказаха с твърде много активи в Тайланд и твърде малко цели в Камбоджа. Проучването на Йейл установи, че 10 процента от всички нападения са били безразборни, обозначени в официалните записи като „неизвестна цел“.

Американците съсредоточиха голяма част от огневата си мощ върху сравнително слабо населените райони на Камбоджа и Лаос, които бяха използвани като плацдарм за силите на Северен Виетнам.

Няма окончателни данни за убитите – военни или цивилни – но учените от Йейл определят цивилните жертви на минимум 150 000 загинали за осем години в Камбоджа. В Лаос може би наполовина.

Американските боеприпаси, изхвърляни често през нощта от 32 000 фута, постигнаха три неща. Те забавиха с може би две години победите на Северен Виетнам и Червените кхмери. Те караха много цивилни да подкрепят комунистите. И най-трайното е, че бомбардировките продължават да убиват хора през 50-те години, изминали след края на въздушните нападения.

Най-често са използвани два вида боеприпаси. 750-фунтовата желязна бомба M117 причини много от онези кратери, които видях. Последно използван в операция „Пустинна буря“ в Ирак през 1991 г., M117 е изтеглен от употреба.

Вероятно по-смъртоносни тогава и в дългосрочен план бяха касетъчните боеприпаси CBU-58, които САЩ все още складират днес.

Хората от Лаос и Кхмери ги наричаха „бомби“ .

Тогава и сега една бойна глава може да съдържа 500 или повече малки бомбички. Това, което военните наричат ​​„субмуниции“, е средно около шест инча (15 см) дължина и тежи под четири фунта (1,8 кг). Те падат на групи в широки области. Ужасната следвоенна опасност е, че бомбите имат висок коефициент на отказ. До 40 процента от боеприпасите не експлодират. Смята се, че някъде между 9 и 27 милиона суббоеприпаси в Индокитай остават неексплодирани и до  днес.

Населението на Камбоджа и Лаос нарасна значително с настъпването на мира и бавния напредък следвоенното възстановяване в началото на 2000-те години. Търсейки земя за земеделие, хората започнаха да се местят в най-бомбардираните региони.

Броят на случайните смъртни случаи скочи до десетки хиляди, тъй като все повече цивилни започнаха да откриват смъртоносните неексплодирали боеприпаси (UXO).

От 1995 г., от базата си в Ханой, ветеранът от американската армия Чък Сиърси работи върху усилията, главно в Куанг Три, Виетнам, за унищожаване на UXO. „В целия регион“, каза ми Searcy, „най-трагичните случаи се случват, когато деца вземат 50-годишни бомби, използват ги като играчки и губят живот или крайници“.

Сиърси казва, че сега участва в проекти за начално училище, за да гарантира, че „децата знаят как изглеждат бомбите и знаят на кого да се обадят, ако намерят нещо“.

Конвенцията за касетъчните боеприпаси от 2010 г., подписана от 123 държави, трябваше да забрани използването, разработването, придобиването, складирането или трансфера на касетъчни боеприпаси . Най-големите производители Русия и САЩ, както и други страни като Китай и Украйна обаче отказаха да подпишат конвенцията.

Независимо дали произхождат от САЩ или Русия, касетъчните бомби се използват от 2010 г. в Афганистан, Либия, Судан, Йемен и Сирия. И това е само частичен списък.

Когато президентът на САЩ Джо Байдън одобри трансфера на касетъчни боеприпаси на Украйна миналия месец, той го описа като „много трудно решение“, но че „то беше необходимо“.

Украинците казват, че боеприпасите ще бъдат много ефективни срещу пехота, артилерия и конвои от камиони. И все пак вероятно не е това, което действително е необходимо сега, а по-скоро това, което е налично. Има запаси от касетъчни оръжия. Запасите от други оръжия са ниски, изчерпани от доставките на Украйна за борба с руската агресия.

В съобщение на Пентагона се казва, че Украйна ще получи касетъчни боеприпаси, доставяни от артилерия, което показва, че САЩ няма да предоставят касетъчни бомби, доставяни от въздуха. Все пак предоставянето на тези оръжия несъмнено ще насърчи руснаците да използват повече от своите касетъчни бомби при ескалация на въздушни удари, които вече са ударили жилищни сгради, заети от цивилни украинци.

Русия и Украйна са съсредоточени върху непосредствените битки и съответно сантиметрите територия, която могат да окупират или освободят. Но историята ни казва, че продължаващото разпространение на тези боеприпаси може да остави въздействие, което ще продължи дълго след края на настоящата война.

Правителствата, които дават и използват „бомби“, подготвят следващото поколение за ненужни смъртни случаи. Като минимум ще трябва да има опасно почистване на боеприпаси, когато войната приключи.

Същите правителства, които снабдяват Украйна с тези оръжия, ще трябва да й помогнат тогава отново.